Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЦЕНИТЕ НА БРАШНОТО - БЕЗ СЕРИОЗНИ ПРОМЕНИ ДО ЛЯТОТО

Цената на брашното на едро през 2005 г. се движеше на ниски равнища - по данни на ДКСБТ тя бе между 0.46 и 0.48 лв. за килограм пакетирана стока. През юни 2005 г. имаше намаление на стойностите с 8.5%, след което цената тръгна нагоре и към края на юли брашното се търгуваше на тържищата с 18% по-скъпо. Стойностите от пролетните и зимните месеци бяха достигнати едва през октомври, а в края на годината цената се доближи до нивата, регистрирани през януари.
От началото на 2006 г. се наблюдава известно поскъпване на хлебното зърно, което е основна суровина за производство на брашно. То обаче не поскъпна особено и продължи да се търгува между 0.34 и 0.55 лв. за килограм (към 20 февруари 2006 година).
Брокери коментират, че на стоковите борси има достатъчно предлагане и твърде слабо търсене. През януари на пода на Софийската стокова борса бяха регистрирани оферти със средна стойност от 275-280 лв. на тон за тип 500 без платен ДДС. През последната борсова седмица се появи и оферта за продажби на по-висока стойност - 330 лв. на тон без ДДС, но все още има количества, които се предлагат по 280 лв. за тон. Подобни са и цените на Пловдивската стокова борса - 267 лв. за тон, без ДДС.
До лятото не се очаква цените да претърпят сериозни промени, твърдят експерти. Според тях в страната има достатъчни количества брашно, което пълни складовете на мелниците и гарантира стабилен пазар. Ако има известно поскъпване, то може да се случи през юни-юли, когато резултатите от новата реколта ще бъдат ясни и цените ще могат да се прогнозират с по-голяма точност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във