Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цените на банковите акции се плъзнаха надолу

За пореден месец и публичните банки следват негативната тенденция на "Българска фондова борса".

Пореден труден месец преживяха пазарните участници на "Българска фондова борса" - и през май те не успяха да решат дилемата си - между желанието за повече сделки и печалби, и страха от ниските цени и ликвидност. Сключваха се по-малко сделки, броят на изтъргуваните книжа спада, а оборотъ е повече от скромен. Разбира се, трябва да отчетем и няколкото почивни дни през месец май, които повлияха върху активността на фондовата борса.

След като четири поредни месеца основният индекс на "БФБ-София" - SOFIX, бе на загуба, през май измерителят все пак обърна негативната тенденция и излезе на печалба. Той получи подкрепа от осем дружества, участващи в  базата му за изчисляване (общо 15 компании), които са печеливши. И другите три измерителя на  борсовата  активност (BG TR30, BGBX 40 и BGREIT) също са се повишили.
Учудващо, индексът на сините чипове SOFIX се представи по-добре от повечето измерители в региона на Централна и Източна Европа, като зае петото място по ръст през май /на месечна база/. Той завърши търговията при 582.48 пункта спрямо 575.06 пункта в края на април. Като добра новина може да се приеме факта, че това е първото му месечно повишение от декември насам. Но -  да сме реалисти: от началото на 2019-а индексът е изгубил 2% от стойността си.

За пореден месец и публичните банки следват негативната тенденция, оформила се  на "Българска фондова борса". Губейки стойност, котировките на книжата на тези дружества останаха под тези от април. Повечето пазарни участници предпочетоха да задържат дяловете, които имат.

В двадесетте борсови дни на месец май инвеститорите си прехвърлиха едва 68 691 банкови акции, което е почти двойно по-малко в сравнение с  април.

 

 

Въпреки, че борсовата търговия започна с най-високата цена, която инвеститорите платиха за акциите на

"Първа инвестиционна банка"

през месец май, в следващите дни се видя, че търговците  имат резерви към тези книжа. Платените 3.50 лв. за един брой са с десет стотинки под цената им  през април. А и осемте борсови сесии, в които липсваха сделки с акциите на "Първа инвестиционна банка" (ПИБ),  са показателни за настроенията на пазарните участници. Това пък тласна и котировките надолу и те с лекота прескачаха по ценовата стълбица - през кота 1.5 лв., после и 1.4 лв. за един брой.

Котировките лъкатушеха през всичките двадесет търговски дни на петия месец. Но поради липсата на интерес,а  и  заради слабата активност по тази позиция, в последния борсов ден цените паднаха до 3.36 лв. за един брой и формираха най-ниската си стойност. През април борсовите играчи бяха готови да платят поне 3.4056 лв., за да се сдобият с книжата на "Първа инвестиционна банка" АД.

Така в крайна сметка и двете гранични стойности останаха по-ниски от постигнатите през април. А в  по-малкото осъществени  покупко-продажби беше прехвърлено символично количество акции за тази позиция - 27 483 броя.  

Тъй като котировката на 31 май е с 18 стотинки под тази от последния ден на април, то и оценката на ПИБ се сви. Според борсовите играчи в края на петия месец тя струва 369.6 млн. лв., като губи над 24 милиона от пазарната  си капитализация. И за четвърти пореден месец остава под границата от 400 млн. лв., която прескочи през февруари.

Акциите на

"Централна кооперативна банка"

продължиха низходящото си движение  и през месец май, следвайки тенденцията от април. В похода си надолу на няколко пъти книжата на дружеството се опитаха  да паднат и под границата от 1.50 лв. за един брой.

Така се стигна до 20 май, когато песимистичните настроения доведоха цените до  месечното им  дъно - от 1.4818 лв. за акция. През април най-ниската котировка за акциите на банката на "Химимпорт" беше  1.50 лева.

Но явно пазарните участници виждаха потенциала по тази позиция и не бяха готови да отстъпят.През втората половина на месеца котировките поеха нагоре. А наддаването вдигна цената и инвеститорите бяха готови да дават и по 1.58 лв., за да имат  от тези книжа в портфейла си. Тази стойност си остана най-високата за месец май, но тя все пак е с две стотинки под върха през април.

Амбициите на борсовите играчи направиха така, че котировката в последния търговски ден да е със седем стотинки по-висока от тази в края на април. А този ръст донесе повишение (с 8.26 млн. лв.) при пазарната капитализация на банката на "Химимпорт", която вече е 200.865 млн. лева.

Поради липсата на голям интерес към тези книжа, статистиката отчита едва 32 849 броя, изтъргувани през месец май.

Цените на акциите на

"Тексимбанк"

се запазиха в познатите ни граници. Инвеститорите пък се срещнаха само в два от борсовите дни. Тъй като постигнатата в тях цена - 2.78 лв. за един брой, е равна на котировката от последния търговски ден на петия месец на годината, то няма промяна и  в пазараната оценка на банката, която остава 77.826 млн. лева. Инвеститорите си прехвърлиха 8087 акции.

Може да се каже, че новините за акционерите на

"Българо-американска кредитна банка"

са добри. Цените на книжата й останаха стабилни на нивото от април - 6.45 лв. за един брой, в единствения борсов ден, в който се срещнаха офертите продава и купува. А това запази и оценката на банката на Цветелина Бориславова - 159.258 млн. лева.

Явно инвеститорите бяха решили да пазят акциите си, които имаха до момента, и в резултат на това отброяваме само 272 броя, разменени между пазарните участници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във