Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Цените на акциите компенсират тревогите

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

Наближава  краят на отпускарския летен сезон и глобалните инвеститори започнаха отново да се вглеждат във фундаментално важни за цените на финансовите инструменти събития, като например графикът за покачване на основните лихви в най-голямата икономика в света, както и валутните турбуленции, обхванали напоследък т.нар. развиващи се пазари. През седмицата Федералният резерв на САЩ (Fеd) даде индикации, че възнамерява да покачи "най-важния финансов бенчмарк" по време на  своето заседание през септември. Същевременно не скри факта, че основните притеснения идват от продължаващото разпалване на международни търговски спорове, които могат да доведат до едновременно влошаване на условията за бизнеса и покачване на цените за потребителите. Ако тези притеснения се сбъднат, щатската  централна  банка ще бъде поставена в неудобна позиция. От една страна, ще трябва да "бори" икономическите трудности с по-ниски лихви, а  същевременно и инфлацията - с по-високи. По-рано през седмицата не друг, а самият президент Доналд Тръмп заяви, че "не е особено ентусиазиран от повишаващите се лихви в страната и очаква повече действия от страна на FED, който да стимулира икономиката на САЩ". На този продължаващ  несигурен новинарски фон  международният ентусиазъм на "биковете" остана доста минорен и с изключение на американския фондов пазар, където бяха постигнати  нови исторически рекорди на част от индексите,  в останалата част от света се наблюдаваха  по-скоро продължаващи турбуленции.

На БФБ "мечките" като цяло владееха положението при търговията с книжата на повечето основни позиции. Най-старият борсов индекс SOFIX загуби над половин процент от стойността си и се "потопи" под 630 пункта. В почти перфектно съзвучие със "сините чипове" се движеха и акциите на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти (АДСИЦ), а индексът, измерващ настроенията към сектора BGREIT, се насочи към нивото от 116 пункта.  Изключително интензивна размяна в средата на седмицата се развихри с книжата на  Централна кооперативна банка. През борсата преминаха над 1.4 млн. акции при цена от 1.75 лв. за дял, което е и нивото на затваряне от миналата седмица. В контраст с по-малкия си конкурент  акциите на Първа инвестиционна банка се разменяха лежерно, в изключително ниски за позицията обеми, на нивата около 3.90 лв. за брой.

Сред "най-пострадалите" основни позиции през седмицата беше к.к. "Албена". Акциите на "черноморската перла" заличиха със завидна лекота над 5% от стойността си и при почти липсваща подкрепа "удариха" отново нивото от 51 лв. за дял. Неособено бурен ентусиазъм наблюдавахме и при книжата на "Сирма груп холдинг", които след поредица разпродажби за пореден път се отдалечиха от "заветното" номинално ниво от 1 лв., този път с около 2% до 0.86 лв. за акция. "Софарма" - за съжаление на акционерите си, проби с лекота низходящо ключовото ниво от 4 лв. за акция и след спад от над 1.5% търговията се установи около 3.98 лв. за дял. "Адванс терафонд" АДСИЦ също изтри близо 2% от капитализацията си,  доближавайки застрашаващо нивото от 2 лв. за брой, където на този етап намери подкрепа.

През седмицата стана ясно, че "Трейс груп холд" ще участва в обновяването на 12-километров пътен участък в Сърбия, като стойността на спечелената поръчка е на приблизителна стойност 11 млн. лева. Търговията с акции на старозагорската инфраструктурна компания не успя да се активизира от новината и книжата на дружеството дори отстъпиха с около половин процент до 3.90 лв. за дял.

На другия полюс през седмицата бяха акциите на "Стара планина холд". Книжата на бившия  Централен приватизационен фонд поскъпнаха с около 3% до нивото от 7 лв. за брой, при неособено интензивна размяна. Добра новина през седмицата дойде от севлиевския  производител на кабели "ЕМКА", който успешно увеличи капитала си. От съобщението става ясно, че са били записани 90% от предложените 215 хил. акции, или общо 193 950 броя, с номинална стойност от 1 лв. за дял. Реакцията на инвеститорите на новината беше по-скоро хладнокръвна, с реализиран спад по позицията от под 1%  до нивото от 2.68 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във