Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЦЕНАТА НА ЗЪРНОТО СЕ СРИНА

Глобалната финансова криза доведе до неочаквани тенденции на големите стокови борси. Цената на пшеницата се срина с почти 50% от началото на годината, като специалистите са категорични, че причината далеч не е добрата реколта. Главен двигател на поевтиняването са инвестиционните фондове, закупили огромни количества пшеница и царевица. Притиснати от кризата, те започнаха да продават, което доведе до пренасищане на пазара и спад в цените. Според изпълнителния директор на Софийската стокова борса Васил Симов тази тенденция ще донесе до цялостното стабилизиране на стойността на храните.
Разбира се, своето влияние оказва и нарасналото производство. По оценки на Световния съвет по зърното световната продукция на пшеница ще достигне до 676 млн. тона през тази година, което ще и най-високото отчетено ниво от 2003-а насам. Производството на царевица пък ще надхвърли 771 млн. тона.
В процентно отношение в България поевтиняването на зърното е най-високо. Средната цена е паднала от 376 щ. долара на тон в началото на 2008 г. до едва 217 долара към края на септември. Най-евтина в момента е хлебната пшеница в Русия, където покрай свръхпроизводството един тон върви около 195 долара. Най-скъпа е във Франция, там тон се продава за 253 долара. Цената е намаляла значително и в САЩ и в момента е около 228 долара.
В края на деветмесечието продавачите на стоковата борса в София предлагаха хлебна пшеница втора Б група на цена от 290-320 лв. за тон. Засега обаче купувачите изчакват и не дават повече от 270 лева. Подобно е положението и на Русенската стокова борса, където най-ниската цена предлага е отново 290 лв. за тон. Малко по-висока цена са склонни да дадат купувачите на борсата в Пловдив - 280 лв. за тон. Но като цяло реални сделки липсват. В същото време от земеделското министерство регистрират рекордни за последните пет години количества на износа. Обикновено през този период са изнасяни около 200-250 хил. т зърно, а сега границата от 500 хил. тона е надхвърлена още в началото на септември. Една от причините за този бум е увеличената квота на България за безмитен износ в Европейския съюз и по-високите цени, които износителите предлагат в сравнение с офертите на вътрешния пазар. Най-голям е експортът от новата реколта за Испания, Португалия и Гърция.
Царевицата също е поевтиняла значително след пика си през май. В Унгария цената на тон се свлече до 153 долара, а в Украйна - до 170 долара. Малко по-скъпа е царевицата в САЩ - 234 долара, но това се обяснява с поредицата от наводнения, които повлияха на добивите. Но в Европа реколтата от царевица се очаква да е много добра. В Украйна, според прогнозите, ще съберат рекордните 8.8 млн. тона. Анализаторите от Софийската стокова борса смятат, че това няма как да не повлияе и на цените у нас. На стоковата борса в Русе има купувачи, които предлагат по около 200 лв. за тон, но на този етап и при тази цена сделки няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във