Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цената на златото расте

Цената на златото се повиши днес, след като САЩ наложиха нови мита на стойност 112 млрд. долара върху китайски вносни стоки, съобщава Ройтерс. Вашингтон наложи 15% мито върху различни китайски изделия вчера, сред които обувки, интелигентни часовници и телевизори, докато Пекин отвърна с нови мита върху щатския лек суров петрол. Въпреки това президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че двете страни все пак ще се срещнат за преговори по-късно този месец.

Цената на благородния метал се повиши с 0,2% до 1522,17 долара за унция, след като падна до едноседмичен минимум при 1517,11 долара за унция в предишната сесия. Фючърсите на златото в САЩ се повишиха с 0,1% до 1531 долара за унция.

Днес активността на пазарите може да бъде по-ограничена от обичайното заради отбелязването на Деня на труда в САЩ.

Търговската война, засилените опасения от глобален икономически спад, отрицателната доходност по целия свят и надеждите за намаляване на лихвите от глобалните централни банки допринесоха за повишаване на златото с над 100 долара през август.

Сред другите благородни метали среброто спадна с 0,2% до 18,31 долара за унция. Платината се понижи с 0,3% до 927,71 долара за унция, а паладият спадна с 0,2% до 1528,63 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във