Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цената на златото достигна 6-годишен връх

Днес златото достигна своя шестгодишен максимум. Цената на благородния метал скочи с над 1% до 1554,56 долара за унция, което е най-високото ниво от април 2013 г., предаде Ройтерс.

Главната причина за по-големия интерес от страна на инвеститорите е ескалацията около търговската война между Вашингтон и Пекин. В петък Китайският държавен съвет заяви, че ще наложи нови мита за стоки от САЩ на стойност 75 милиарда долара и ще възобнови митата върху американските автомобили, а от САЩ посочиха, че ще отговорят на тези действия.

„Това, което виждаме в момента е печалба, но малка и това не променя цялостното настроение към златото“, заяви анализаторът на OANDA Джефри Халей.

Междувременно председателят на Федералния резерв Пауъл заяви, че централната банка на САЩ ще „действа според нуждите си“, за да поддържа икономиката здрава, въпреки че не спира да се ангажира с бързото намаляване на темповете.

Спадът в доходността накара индекса на долара, който измерва стойността на пасивите спрямо кошница от шестте основни валути, да се понижи с 0,5% в петък, като днес отново се движи близо до това ниво. По-ниската доходност на облигациите и по-слабият долар въздействат позитивно върху цената на златото.

Среброто също записа повишение - рекорд от септември 2017 г. Цената му поскъпна с 1,2% до 17,60 долара за унция, а платината натрупа 0,8% до 860 долара. Паладият се покачи с 0,7% до 1470,54 долара за унция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във