Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цената на петрола скочи с 2% след взрива на ирански танкер

Цената на петрола скочи с 2% днес, след като иранските информационни агенции заявиха, че държавен петролен танкер е бил ударен от две ракети в Червено море, близо до Саудитска Арабия, предаде Ройтерс. Това повиши перспективата за прекъсване на доставките от един от най-решаващите региони в производството.

Иранската държавна телевизия съобщи, че петролният танкер "Синопа", собственост на националното иранско нефтено предприятие, е ударен в близост до саудитския град Джеда. Корабът е претърпял тежки щети, според неназовани източници на иранската агенция ИСНА. Всички членове на екипажа на иранския нефтен танкер са в безопасност и положението на танкера е стабилно, съобщи иранската информационна агенция Nour.

Фючърсите на международния бенчмарк Brent нараснаха с 2,3% до 60,46 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) нараснаха с 2,1% до 54,69 долара.

Докладът за инцидента с иранския нефтен танкер идва около месец, след като на 14 септември безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в Саудитска Арабия, което предизвика частично спиране на производството на петрол и скок в цените.

Месечният доклад на ОПЕК показва, че организацията е намалила прогнозата си за растеж на търсенето на петрол през 2019 г. до 0,98 млн. барела на ден, но запазва перспективата си за 2020 г. непроменена на ниво от 1,08 млн. барела на ден.

Напрежението в Близкия изток ескалира след атаките срещу танкери и американски дронове в пролива Хормуз, ключова корабна артерия на световната търговия с петрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във