Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цената на петрола скочи до 6-месечни върхове, след санкциите на САЩ срещу Иран

Цените на петрола скочиха близо до шестмесечни върхове днес, след затягането на санкциите на САЩ спрямо иранския износ, съобщава Reuters.

В понеделник САЩ обявиха, че от 1-ви май прекратяват изключенията, които бяха предоставяни на някои вносители да купуват ирански петрол, без те да се окажат изправени пред заплахата от американски санкции. Новото решение има за цел да сведе до нула износа на петрол от Иран, лишавайки по този начин иранският режим от най-значимия източник на приходи

Акциите на петрол и газ скочиха с повече от 1,7% от най-добрия им старт за шест седмици, макар че се наблюдава спад при почти всички други сектори. Фючърсите на петрола Brent с доставка през юни поскъпват във вторник с 0,8% към 74,65 долара за барел, достигайки ново най-високо ниво от 1-ви ноември 2018-а година, и след като вчера те поскъпнаха с цели 2,9 на сто. Фючърсите на американския лек суров петрол пък се повишават с 0,78% малко над нивото от 66,00 долара за барел за пръв път от 31-ви октомври насам, след като изтеклите вчера майски фючърси нараснаха с 2,7% до 65,70 долара за барел.

Доларът се задържа близо до триседмичен връх, но обичайните бенефициенти на по-високите цени на петрола, канадския долар и норвежката корона, спаднаха съответно до 1,33 и 8,52 долара.

През нощта индексът на MSCI за Азиатско-тихоокеанските акции приключи с 0.1%, а японският Nikkei затвори с 0.2%. Печалбите от петрол и газ бяха компенсирани от загубите за авиокомпаниите и другите транспортни акции, които се сблъскаха с по-високи разходи за гориво.

Цените на петрола са се повишили с близо 50% от края на декември, а преди повторното налагане на санкции миналата година Иран беше четвъртият най-голям производител сред Организацията на страните износителки на петрол, с около 3 милиона барела дневно.

Цените на петрола са "не толкова високи, че да раздробят производството, като въвеждат енергийни цени, но създават хубав тласък за производителите на петрол", каза Робърт Канел, главен икономист в Сингапур и ръководител на изследване за Азиатско-тихоокеанския регион ING.

Facebook logo
Бъдете с нас и във