Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Цената на оптимизма расте

Зимата за пореден път "ни изненада" с купища сняг, с дебел лед и минусови температури. В контраст с времето навън на "БФБ-София" и през първия месец на новата година - съвсем в съзвучие с тренда от вече изминалата 2016-а, властват "бичите" настроения, оптимизмът и "зеленият цвят". Всички борсови индекси поеха дружно на "североизток", а SOFIX продължи да се представя значително по-добре от консервативния си "колега" - BGREXIT. Най-старият и представителен български борсов индекс прибави близо 3% към стойността си само за последната седмица, докато "лакмусът", измерващ настроенията при недвижимите имоти, нарасна едва с части от процента. Сред "шампионите по поскъпване" на седмична база се наредиха "сините чипове" като "Софарма", "Индустриален холдинг България" и Централна кооперативна банка (ЦКБ). Фармацевтичният концерн успя да увеличи капитализацията си с около 12% - до 3.36 лв. за дял, въпреки декларирания спад на приходите от продажби на продукция от 5% за миналата година спрямо 2015-а. Спадът в общия оборот е резултат от намалелите с 2% продажби на вътрешния пазар заради понижените цени, както и свиването на продажбите за износ с 6 процента. Новата 2017 г. стартира със засилена активност и около продукта "Табекс".

На компанията купувач на дяловете на "Софарма" в "Екстаб" - Achieve, предстои сливане с друга компания разработчик - Oncogenex. Мениджмънтът на "Софарма" предвижда процедурата да приключи около средата на тази година след одобрение от Американската комисия за финансов надзор. "Софарма" ще притежава около 3.5% в новообразуваната компания, която ще се стреми в най-кратки срокове да регистрира продукта "Табекс" в американската Агенция за храните и лекарствата, както и други лекарства.

Подобни планове не бяха разкрити от управляващите на "Индустриален холдинг България", но това не попречи книжата на компанията завидно да поскъпнат. Акциите на бившия приватизационен фонд прибавиха 10% към стойността си и с лекота "удариха" равнището от 1.10 лв. за дял.

Последната консолидационна сделка в банковия сектор в България продължи да поддържа попътния вятър в платната на публичните банки Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Акциите на ЦКБ успяха да поскъпнат за седмица с близо 5% - до над 1.63 лв. за един брой. Докато книжата на ПИБ се консолидираха около цена 3.80 лв. за дял след силния месец декември на миналата година.

След неуспешния опит през ноември 2016 г. управителният съвет на "Петрол" АД демонстрира упоритост и постоянство и свиква ново извънредно общо събрание на акционерите си за 15 февруари. То ще утвърди увеличаване на номиналната стойност на емитираните акции от 1 лв. на 4 лв. чрез обединяване на четири съществуващи към момента акции в една нова, т.нар. процедура по обратен сплит (reverse stock split). Като се има предвид текущата борсова цена на книжата на дистрибутора на горива от 0.40 лв. за дял, подобен ход не е съвсем лишен от логика.

Управителният съвет на "Биовет" също насрочи общо събрание на акционерите (за 20 февруари), за да гласуват отписването на компанията от публичния регистър. Мажоритарният собственик на дружеството "Хювефарма" ЕООД ще може да гласува с 3.06%, придобити от него при вече приключилото търгово предложение към миноритарните акционери, както и в случай на придобити впоследствие от пазара нови акции. Макар че новината вече не крие кой знае каква изненада за инвеститорите, спокойно можем да я впишем в графа "негативни" за "БФБ-София" поради борсовата история и калибъра на отписващото се дружество.

Положителни новини за акционерите предложиха и дружествата от групата на "ЧЕЗ България". Както "ЧЕЗ Разпределение България", така и "ЧЕЗ Електро България" увеличиха капитализацията си за седмица със завидните над 10% - съответно до 193 лв. и 21 890 лв. за дял. До голяма степен оптимизмът по позициите е свързан със сравнително студената зима и рекордната консумация на ток, поради която даже се наложи забрана за износ на електроенергия от България с цел "възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система на територията на страната".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във