Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цената на жилищата в София се увеличава с около 8% за година

Средната цена на закупените в София през третото тримесечие апартаменти се увеличава със 7.6% на годишна база до 1 200 евро за квадратен метър, показват данните на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties. 

Рекордни обеми продажби, силно търсене, надвишаващо предлагането и ускоряващ се ръст на цените, отчитат от агенцията в края на 2021 г.

Според анализаторите още в началото на годината имотният пазар даде заявка за предстояща успешна година и успя да запази темпове през всички месеци, въпреки последвалите вълни на пандемията и наложените ограничения.

Реално имотният пазар е успял да загърби последиците от COVID-19 и трудностите, които пандемията предизвика през 2020 г. и да възобнови възходящия си тренд. Освен на търсещите нов дом, той успя да привлече вниманието и на инвеститорите, превръщайки се за пореден път в сигурен пристан за спестявания и дългосрочни вложения.

Започналите през 2020 г. тенденции се разгърнаха през 2021 г. и жилищният пазар продължи да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Това обуслови продължаващото търсене на по-големи апартаменти, а новото строителство остана най-предпочитано. Жилищното кредитиране бележи рекорден ръст през 2021 г., а лихвените проценти продължават да спадат.  Това води до един интензивен и на моменти дори еуфоричен жилищен пазар, който оставя голяма част от търсенето неудовлетворено.

От пролетта активността се засили, на пазара се върнаха всички типове купувачи, вкл. и тези, търсещи с инвестиционна цел и това даде нов тласък за развитие и ускоряване на растежа на цените.
Средната обща цена на закупените апартаменти през 3-тото тримесечие нараства до 116 750 евро при 100 500 евро през второто тримесечие и 100 260 евро средно за 2020 г., отчитат от Bulgarian Properties.

Новосключените сделки в София за 9-месечието на 2021 г. бележат ръст с 25% спрямо 2020 г. и с около 10% спрямо 2019 г. Тук са отразени сделките, сключени с имоти ново строителство, към момента на тяхното сключване.

Лихвените проценти по жилищните кредити в лева, които са 96% от изтеглените жилищни кредити, продължават да спадат и към месец септември са на средно ниво 2.68% по данни на БНБ. Това обуславя и голямото търсене на кредити и рекордния ръст, който жилищното кредитиране бележи – с близо 40% на годишна база за първите 9 месеца на годината по данни на централната банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във