Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Цената на хаоса

След силните месеци, на които се радваха акциите на любимците на местните спекуланти, вниманието на купувачите постепенно се измести към изостаналите в растежа си компании. Последните две-три седмици загатнаха за фазата, в която вероятно се намира пазарът ни, след като най-поскъпващи бяха основно дружества извън групата на всеобщите фаворити, без значение дали финансовите им отчети са добри или лоши. Подобна всеядност често е ясен сигнал за близък връх или за временна умора в резултат на нарастване на апетита за риск. Последното, както вече видяхме, води до това да бъдат пренебрегвани дефанзивните дивидентни компании за сметка на най-силно поевтинелите в кризата дружества (повечето от които напълно заслужено) в опит да се експлоатира наглед очевиден пазарен дисбаланс.


През последните дни обаче желанието да се поема риск като че ли преминава в страх да не бъде изпуснато поредното силно движение нагоре и купувачите се надпреварват да придобиват пренебрегнати акции или такива на промоция, колкото и скромна да е тя засега. Вероятно това е една от причините за сравнително слабата корелация на капиталовия ни пазар със случващото се на борсите по света и недотам розовите перспективи пред българската икономика. Пазарите в Япония например се превърнаха в най-скъпото влакче на ужасите, след като борсовите им индекси с лекота правят по 6-7 процентни движения надолу-нагоре в рамките на един ден. След поредното впечатляващо спускане индексът NIKKEI навлезе в мечи пазар, което означава, че спадът от последния му връх е надхвърлил 20 на сто. Европейските пазари не останаха безучастни и регистрираха силни движения в унисон с преобладаващите към момента емоции. Тържищата зад Океана за пореден път изглеждаха най-стабилни, въпреки явната нужда от изпускане на въздух.


Колкото до състоянието на българската икономика и какво новото правителство ще направи, за да го подобри - едва ли можем да бъдем кой знае какви оптимисти - НЗОК изглежда на прага на ликвидна криза, бюджетът на страната най-вероятно няма да издържи, НЕК е пред фалит, АЕЦ Белене отново е на дневен ред, а за поредния шок, който ни поднесоха новите управляващи, дори не искам да говоря - току-виж съм навредил на любимия си и, все още, независим вестник.


Всичко това обаче явно не пречи на спекуланти и инвеститори. Розовите очила са навсякъде и с всеки изминал ден коментарите на специалисти и индивидуални играчи стават все по-оптимистични, а негативните новини и мнения бързо се игнорират. Позитивното мислене само по себе си е добър начин за справяне с непредвидимостта на заобикалящата ни среда, стига да не се превърне в заблуда, която маскира опасностите и създава още по-големи рискове. Проблемът е, че хората често стигат до крайности и това ни прави силно зависими от несъвършенствата на собствената ни психика. На финансовите пазари, където така или иначе емоциите са един от доминиращите фактори, преминаването от една крайност в друга се случва много по-често, отколкото в други сфери на бизнеса.


Доказателства за това могат да се открият ежедневно, а медийният интерес към финансовите пазари само усилва ефекта от поредното емоционално залитане. Един емблематичен пример в това отношение бе разпространеното през седмицата мнение на водещи европейски икономисти, че наводненията в Централна Европа всъщност щели да стимулират икономиките на засегнатите държави... Наглед логичният извод, че отстраняването на щетите наистина създава продукт, е толкова погрешен, колкото и твърдението, че войните са полезни за икономическия растеж. Още през XIXвек френският икономист Фредерик Бастиа описва тази заблуда в своята Притча за счупения прозорец, но явно водещите европейски икономисти са пропуснали тази част от историята.


Подобни отимистични тълкувания на негативни събития вероятно ще виждаме все по-често през следващите дни и седмици, докато накрая реалността не изненада всички. Далеч съм от мисълта да всявам страх. Но и не всичко е розово.Гено ТоневПортфолио мениджърУД Юг Маркет фонд мениджмънт АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във