Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цената на газа в Европа отново с рекорден скок

Цената на газа в Европа за първи път от март надхвърли 3100 долара за 1000 кубически метра.

Така бе премината психологическата граница от 300 евро за мегаватчас. Този пик идва след новината, че американската компания Freeport LNG отлага възобновяването на работата в завода си в Тексас за производство на втечнен природен газ (LNG) от октомври за ноември.

Пълното възстановяване на работата в завода, засегнат от тежък пожар, вече се очаква да бъде факт едва през март 2023 догодина.

Освен това и цената на фючърситe на холандския газов хъб TTF за септември 2022 г. поскъпнаха и се търгуваха за 302 евро за мегаватчас, което е с над 11% по-скъпо в сравнение с ценовите нива от 7-и март.

Първите коментари обвързват скока на цените на газа в Европа и с обявеното от "Газпром" пълно спиране на доставките през "Северен поток 1" от 31 август до 2 септември заради ремонтни дейности.

Допълнително утежняващо обстоятелство за продължаващото поскъпване на синьото гориво е прекъсването на работата в норвежкия завод за преработка на газ - Kollsnes.

Има и една положителна новина - към вчерашния ден, 23 август, средностатистически газохранилищата в Европа са били пълни на 77.74 процента. Така те се доближават до целта на Европейската комисия, до 1-ви октомври да са запълнени до 80 процента.

Междувременно откриването на голямо находище на природен газ край бреговете на Кипър, което по предварителни оценки е с обем около 2.5 трилиона кубични фута (около 70 млрд. куб.м.), повиши дългосрочните перспективи за енергийна сигурност на Европа. Откритието беше обявено в понеделник от "Ени" и "Тотал".

От Министерството на енергетиката на Кипър обявиха, че е изпратен сондажен кораб до новия кладенец и той по-точно ще оцени обемите на новото находище. Въпреки тази добра новина, кипърският природен газ едва ли ще облекчи много Европа при предстоящата енергийна криза, коментират от DailyFX.

Facebook logo
Бъдете с нас и във