Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Цената на дълга пак пое надолу

Николай М. Ваньов, CFA

Финансов експерт

 

Изминалата седмица внесе доза динамика в живота на международните пазари на държавен дълг.

Изборът на Макрон безспорно бе водещата новина. Но ефектът й върху доходностите на книжата на страните от ядрото на еврозоната бе по-скоро негативен. Евентуалното затягане на паричната политика на ЕЦБ става все по-вероятно след значителното намаляване на политическия риск. За възможността да се случат точно такива събития донякъде загатна и президентът на институцията - Марио Драги. В речта си пред холандския парламент той заяви, че възстановяването в еврозоната е "еволюирало от крехко и неравно към затвърждаващ и широко обхватен растеж". Това бе повече от достатъчно, за да провокира разпродажби на десетгодишните немски бундове, чиято доходност отбеляза седмичен ръст от 1.3 базисни точки - до 0.405 процента. Сходна бе и промяната при френските ДЦК със сходен срок до падежа - плюс 1.1 базисни точки до 0.834 на сто.

В периферията на еврозоната също бе интересно. След като френската тема слезе от сцената, трейдърите нарочиха Италия за следващия горещ политически картоф. С оглед на възможността за затягане на паричната политика от ЕЦБ, и по-точно за ограничаване на изкупуването на активи, вероятно италианските книжа ще са едни от най-пострадалите. Доходността на десетгодишните облигации, емитирани на Ботуша, бе между най-силно растящите през изминалата седмица, достигайки 2.237% в десетгодишния матуритет при повишение от 7.7 базисни точки. Испанските дългове пък бяха едни от най-стабилните. Доходността на десетгодишните от тях остана без промяна на равнища от 1.586 процента.

Във Великобритания икономическите рискове, произтичащи от напускането на ЕС, започват все повече да се материализират. Гуверньорът на "Бенк ъф Ингланд" - Марк Карни, изглежда, все по-силно принуден да прилага политически приемливи решения за задържането на ниски лихви въпреки растящата инфлация. При волатилна търговия през седмицата десетгодишните джилтове приключиха при доходност 1.167% и седмичен ръст от 5.1 базисни точки.

В контраст с казаното Фед все по-често дава знаци, че мисли за повишение на лихвите. Вероятността това да се случи през юни, според фючърсните пазари, се оценява на над 80 процента. И следващото повишение през септември също изглежда все по-вероятно. На тази база доходностите, търсени от инвеститорите по трежъритата, поеха нагоре, като достигнаха 2.375% при седмичен ръст от 2.5 базисни точки.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във