Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цената на биткойна скочи с 20% само от началото на годината

Цената на биткойна тръгна рязко нагоре, като от началото на годината скочи с около 20%, на фона на подновен ентусиазъм, който съживи спомените за манията от преди няколко години.

Най-голямата криптовалута в света се възстанови след низходящия ценови канал, в който се търгува от седмици, като се повиши с 8,9% до 8 854 долара - най-високото ниво от ноември 2019 г., информира Bloomberg. Алтернативите на биткойна, т. нар. алткойни се справиха дори по-добре, като Dash и Bitcoin SV удвоиха цените си, а тази на Bitcoin Cash отчете ръст от 60%. "Когато цената на биткойна се покачи, нашите клиенти обикновено започват да купуват алткойни, които са склонни да следват лидера", казва Стив Ерлих, главен изпълнителен директор на Voyager Digital.

След ръста в цената на най-популярната криптовалута от 1400% през 2017 г., криптоманията изглежда се завръща, като за оптимизма се посочват множество причини. Придвижването нагоре съвпадна и с хода на най-голямата борса за финансови деривативи в САЩ - Chicago Mercantile Exchange (CME), която представи нови опции, свързани с цифровата валута. "Очаквахме цената да се повиши, а CME допринесе за ръста", казва Виджай Айяр, ръководител "Бизнес развитие" на криптовалутата Luno. "Повечето хора смятат, че това може да бъде началото на нов възходящ тренд", подчерта експертът. Съобщава се, че до края на 2020 г. цената на биткойна може да достигне между 15 000 и 16 000 долара.

Според анализаторите 2020 година ще бъде не по-малко вълнуваща за криптовалутата, като се има предвид, че в средата на годината предстои едно от важните събития, основно за копачите и по-големите инвеститори в биткойн. На 18 май 2020 г. наградата за добив на криптовалута ще бъде намалена наполовина, или с други думи - копачите на биткойн ще започнат да получават два пъти по-малко монети.

До сега биткойн блокът се е разполовявал два пъти - през 2012 г., когато цените нараснаха с 8200% за година и през 2016 г., когато за 18 месеца беше отчетен ръст от повече от 2200%. Така наградата за завършването на един блок през 2012 г. беше намалена от 50 на 25 биткойна, като именно ограниченото предлагане беше и причина за ръста в цените.

Предстои да видим дали планираното предстоящо намаляване на количеството биткойни ще послужи като нов двигател за печалби.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във