Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЦЕЛУВКАТА НА МИДАС

Златото и другите благородни метали регистрираха нови ценови рекорди при продължаващия стремеж на инвеститорите да се защитят от инфлацията и от обезценката на валутите. Златните котировки флиртуват с ниво 520 щ. долара за тройунция и са най-високи от март 1981 година. Платината е най-скъпа за последните 25 години с цена над 1005 долара, а среброто достигна до невиждани от 18 години насам максимални стойности, които клонят към 9 щ. долара.
Скъпоценните метали в повечето случаи служат за убежище в периоди на обезценка на валутите и на опасения от ръст на инфлацията, когато инвеститорите с основание очакват намаление на пазарната оценка на своите вложения в акции и облигации. В момента японската йена поевтинява методично, а инфлацията в САЩ набира скорост. Търсенето на бижута също допринася за пазарния бум, а очакваните покупки от страна на централните банки ще изтеглят доста злато от пазара. Ширят се и слухове, че азиатските централни банки ще намалят вложенията си в щатски долари и ще подсилят златните си запаси. Русия също намекна, че е готова да удвои инвестициите си в скъпоценния метал. През последните 40 години финансовите институции са били нетни продавачи на злато, като се купували само при специални случаи.
Цените на благородните метали не изглеждат уморени и анализатори прогнозират още печалби през идните месеци. Златният ценови рекорд е 873 долара за тройунция и е постигнат през януари 1980 година. Оттогава насам скъпоценният метал потъна до около 250 долара за тройунция през 2001-ва и тръгна нагоре, като само от началото на 2005-а ръстът му е 16 процента. Експерти от бранша отбелязват, че между януари и септември тази година цената на златото почти не се е променяла. То е поскъпнало със 7.1% в периода септември-октомври, с 5.4% през ноември и с 5.6% от началото на декември досега.
На щатската борса Comex инвеститорите оценяват златните фючърсни контракти с доставка през юни 2009 г. на 605 щ. долара за тройунция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във