Банкеръ Daily

Пари и пазари

Цар долар и домашните грижи на еврото

S 250 cee1522f f910 499f 808b 804340d9250e

Кривата на колебанията на единната европейска валута показва, че пазарните играчи наблягат на септемврийското съвещание на управителния съвет на Европейската централна банка, когато паричните стратези могат евентуално да осветлят плановете си за извънредната пандемична програма за покупка на активи (PEPP), и по-специално - за нейното редуциране.

Дилърите се обзалагат, че подобно решение би предизвикало по-високи колебания от тридневния банков симпозиум в Джаксън хол, щата Уайоминг, който бе открит на 26 август и който нееднократно поднасяше изненади в миналото. 

Инвеститорите посочват, че допълнително безпокойство и несигурност внасят изборите в Германия - другият сериозен фактор с потенциал да промени тенденцията на движение на еврото. Особено, ако най-мощното и най-икономично европейско стопанство реши да провежда по-щедра фискална политика. 

 

Различни противополжни течения заоблачават перспективата пред единните европейски пари и създават условия за неспокоен и колеблив пазар. Мнозинството стратези очакват до началото на 2022 г. валутата да поскъпне от малко под 1.17 до 1.20 долара за едно евро. Котировките обаче показват, че вероятността за сбъдването на този сценарий направо си е подобен на ези-тура - 50 процента. 

От юлското съвещание на ЕЦБ

единната европейска валута е подвластна на доларовите капризи.

Тя се обезцени до малко под 1.17 щ. долара в началото на седмицата, което е най-ниската й котировка за последните девет месеца, заради ставащата все по-реална възможност Федералният резерв да затегне монетарната политика и заради настъплението на вариант "Делта" на коронавируса, което принуди инвеститорите да започнат отново да се тълпят за най-сигурните активи. 

Тези нагласи най-вероятно ще се съхранят до края на конференцията в Джаксън хол и вещаят слабо евро в краткосрочен план. След което търговците ще прехвърлят вниманието си към европейския календар.

Големият въпрос е дали още през септември ЕЦБ ще направи някакъв важен компромис по отношение на инструментите за покупка на облигации или ще отложи решението за края на годината. Към момента пандемичната програма трябва да приключи в края на март 2022 г. и да остане само по-стария план за покупка на активи, към който има по-стриктни правила. 

По оценка на анализатори от бранша, евентуалните нови карантини през есента и инфлационните прогнози за 2023 г. могат да направят ЕЦБ по-предпазлива. И тя да отложи решението за прекратяване на PEPP за декември. 

Дори съвещанието на европейските централни банкери на 9 септември да не произведе новина, в края на същия месец германските избори ще решат кой ще наследи Ангела Меркел. Три партии - консервативният ХДС, Социалдемократическата и Зелените - са се прицелили в канцлерството. Засега водят социалдемократите, но ако  Зелените поднесат изненада и се окажат с най-голяма подкрепа,

еврото бързо ще се изкачи до 1.20 щ. долара,

прогнозира валутният стратег на "Номура интърнешънъл" - Джордън Рочестър. 

Европейският екип на "Роял бенк ъф Канада" също вещаят промяна на тенденцията на движение на еврото при правителство, оглавено от Социалдемократическата партия или от Зелените, защото това би означавало завой в икономическата и фискална политика на страната.

Във времена на несигурност и стрес зелените пари продължават да са най-сигурната спасителна валута в света. Престоят им на върха и през третото тримесечие на 2021 г. обаче не е обосновано от икономическите фундаментални показатели. И доларът вече е надценен. 

Такова е мнението на Маркъс Ашуорт - коментатор на агенция "Блумбърг" и бивш главен пазарен стратег в Haitong Securities в Лондон. 

Летните дни по правило са нисколиквидни, защото търговският оборот пада значително по време на отпуските. Което създава условия за огнища на паника когато лежерните почивки се прекъснат от неизбежни лоши изненади. В тазгодишното августовско меню присъства нашествието на вариант "делта" на коронавируса по света и страховете за възстановяването от пандемията. Тази комбинация, според Ашуорт, поддържа стабилния интерес към вече поскъпналия долар.  

Междувременно,

паричният комитет на Федералния резерв завъртя интрига

с коментарите за евентуално скорошно намаляване на месечните покупки на книжата, чиито размер в момента са 120 млрд. долара. Което създава главоболия на глобалните инвеститори, че стимулите ще бъдат изтеглени преди щатската икономика да се възстанови напълно от заразата и ги тласка към спасителното убежище на зелените пари.  

Инфлацията обаче напредва неумолимо и то не в полза на американския долар. От началото на 2021 г. базовият индекс на потребителските цени в САЩ е скочил повече от три пъти - до 4.3% годишно през юли. За сравнение, в еврозоната юлската му годишна стойност е 0.7%, във Великобритания - 1.8%, а в Япония - минус 0.6 процента. По правило инфлацията не е благоприятен фактор дори за такава мощна валута като долара.    

Ашуорт коментира, че дори да има редукция на месечните покупки през следващото тримесечие, количеството дългови книжа в системата остава на рекордно високи равнища, а балансът на Федералния резерв

се е раздул до 8 трлн. щ. долара.

Това са много пари в системата и традиционната логика в такива случаи е цената на валутата да е по-ниска, а не по-висока. 

Засега зелените пари продължават стабилно да гравитират около 1.17 за едно евро, което според техническия анализ вещае обръщане на посоката на движение. То може да бъде подкрепено и от отслабващата истерия около коронавируса. Особено, след като на 24 август главният експерт по инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи успя да разведри обстановката с изказването си, че страната може да овладее контрола над COVID-19 в началото на 2022 година...

Facebook logo
Бъдете с нас и във