Банкеръ Daily

Пари и пазари

БВП на Великобритания се е ускорил до 1.8% на годишна база

Ръстът на БВП във Великобритания се е ускорил през първото тримесечие до 0,5% спрямо 0,2% през октомври-декември 2018 година. Това разкриват предварителни данни на Националната статистическа служба на Великобритания.

През януари-март БВП нараства с 1.8% на годишна база спрямо 1.4% през четвъртото тримесечие на 2014 г. Икономисти прогнозираха този показател да се увеличи до 2%. Експертите обясняват ускоряването на растежа на БВП с факта, че британските компании и потребителите постоянно увеличават запасите си в подготовка за излизането на страната от Европейския съюз. На този фон, тримесечният темп на нарастване на промишленото производство в преработвателната промишленост на страната, е най-висок от 1988 г. - 2.2%.

През периода януари-март потребителските разходи са нараснали с 0.7% за първото тримесечие, а правителствените разходи - с 1.4%. Вносът във Великобритания бележи скок от 6.8% през първото тримесечие, докато износът почти не се е променил. Същевременно експертите се опасяват от отслабване на икономическия растеж през следващите месеци, тъй като очакват потребителското търсене и промишленото производство да спаднат поради увеличаването на запасите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във