Банкеръ Daily

Пари и пазари

Буря назрява на щатския фондов пазар

Стратези от почти всички големи банки от Уолстрийт отправиха през седмицата нервни послания за американските фондови борси.

Последните предупреждения дойдоха от "Дойче банк" и "Голдмън Сакс груп" и повториха вече споделените от "Моргън Стенли", "Ситигруп" и "Бенк ъф Америка" тревоги.     

Всеобщото опасение е за очаквани високи пазарни колебания и низходящи корекции. Оценките на книжата на американските компании са на исторически високи равнища, акциите поскъпват без паузи през последните седем месеца, щатското стопанство не изглежда абсолютно уверено, а Федералният резерв се подготвя да изтегли паричните стимули още до края на годината. 

Рискът от драстичен обрат расте, по оценка на експерти на "Дойче банк". Те посочват, че корекции на оценките не винаги изискват пазарни обрати, но със сигурност ограничават доходността.  

Някои от тези пазарни ограничения вече са налице, а мощните подеми са минало.

Акциите на щатските компании приключиха седмицата на загуба - първата за последните три седмици - заради неубедителните икономически данни и очакваното изтегляне на паричните стимули от Федералния резерв. S&P 500 се понижи с 1.7%, Russell 2000 - с 2.8%, и единствено NASDAQ се представи добре благодарение на гиганти като "Фейсбук". 

Борсовият индекс S&P 500, който е удвоил пазарната си оценка от достигнатите през март 2020-а низини, не се е повишавал с 1% през нито един от последните 34 дни - най-дългият период на застой от 20 месеца. Същевременно, броят на компаниите, които изпитват сериозен ценови натиск, расте и повече от половината членове на борсовия индекс отчитат спадове от върховите до минималните котировки на акциите си от поне 10% от май насам, сочат данни, събрани от "Моргън Стенли". По данни на агенция "Блумбърг" пък средностатистическата акция от индекса S&P 500 е загубила 10% от средната си върхова оценка за последните 52 седмици.  

Още по-лошо е положението на фирмите с малка пазарна капитализация, като 90% от акциите на членовете на Russell 2000 вече са претърпели 10-процентна низходяща корекция. 

Стратези на "Голдмън Сакс" коментират, че макар перспективата на щатския фондов пазар като цяло да е солидна, пиковият цикличен оптимизъм вероятно вече е отминал. Банкерите смятат, че хеджирането на позициите, особено в краткосрочен план, изглежда атрактивно.  

Стратегът на "Моргън Стенли" - Андрю Шийтс - очаква период на слаби данни през септември точно когато се повишава риска от вариант "делта" на COVID-19 и започва присъствената учебна година. 

Експерти на "Бенк ъф Америка" смятат, че индексът S&P 500 се е превърнал в "36-годишна облигация с нулев купон" и са обезпокоени от дългосрочната му перспектива. 

По оценка на мениджъра на институционални активи "Принсипъл глоубъл инвестърс", "фундаменталните показатели все още са доста силни, а финансовите условия - благоприятни". Експертите очакват нова фаза на бизнесцикъла или поне следващия етап от него. И предупреждават, че пазарите са в преход и инвеститорите трябва много да внимават в какви фирми влагат парите си.  

На практика, пазарът се държи уверено над водата благодарение на технологичните гиганти "Фейсбук", "Амазон.ком", "Епъл", "Майкрософт" и "родителя" на "Гугъл" - "Алфабет" - групата, известна като FAANG. Без тези пет компании ръстът от 4% на S&P 500 през това тримесечие щеше да е наполовина по-малък. 

Главният стратег на "Моргън Стенли" за щатските фондови борси Майк Уилсън обаче предупреждава играчите да не се надяват, че членовете на FAANG ще продължат да крепят пазара до безкрайност. Акциите са навлезли във фазата от пазарния цикъл, в която оценките по-скоро намаляват и дори най-успешните компании няма да се спасят от спад. Уилсън припомня, че по правило крахът тръгва от най-слабите звена преди да повлече и най-силните - процес, който той нарича "търкаляща се корекция". Стратегът предвижда, че тя ще приключи с консолидация в по-високото качество и при лидерските пазарни сфери и че окончателното движение ще е в близко бъдеще и ще доведе до приблизително 10-процентна корекция на базовия борсов индекс. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във