Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бургас първи ще види кадри от новия филм "Петя на моята Петя"

Заглавието на филма е заимствано от едноименния разказ на поетесата - "Петя на моята Петя".

25 минути от "Петя на моята Петя" ще бъдат показани за първи път в Бургас, съобщиха от община Бургас. Публиката ще види няколко ключови сцени от най-новия български филм за големия екран, който все още е в процес на обработка, и ще може да зададе своите въпроси към авторския екип.

За събитието ще пристигнат продуцентът Николай Урумов ("Домашен арест", "Кантора Митрани", "Вила Роза"), режисьорът Алексадър Косев ("Столичани в повече", "Домашен арест", "Кантора Митрани", "Дървото на живота", "Връзки", "Откраднат живот", "Скъпи наследници"), операторът Иван Вацов ("Вила Роза", "Привличане", "Expendables"), сценаристите Нели Димитрова ("Love.net", "Възвишение", "Връзки", "Домашен арест", "Скъпи наследници") и Валентина Ангелова ("Под прикритие", "Домашен арест", "Скъпи наследници"), както и част от актьорския състав, включително Алиса Атанасова, превъплътила се в ролята на Петя Дубарова.

Тази година, точно четири десетилетия след смъртта й, се заснима първият български филм за Петя Дубарова. Заглавието му е заимствано от едноименния разказ на поетесата - "Петя на моята Петя". Всички сцени на открито в "Петя на моята Петя" ще бъдат заснети през юни в Бургас, родният град на поетесата. Продуцент на проекта е Николай Урумов, самият той роден и израснал в Бургас. Автори на сценария са две заклети почитателки на стиховете на Петя Дубарова - Нели Димитрова ("Love.net", "Възвишение", "Връзки", "Домашен арест") и Валентина Ангелова ("Под прикритие", "Домашен арест"). Това няма да е биографичен филм, като сценарият е вдъхновен от поезията и личността на Петя Дубарова, но без да разказва за живота й. Действието се развива в наши дни и се концентрира върху историята на съвременно бургаско момиче, също на име Петя. Александър Косев ("Столичани в повече", "Домашен арест", "Кантора Митрани", "Дървото на живота", "Връзки") ще е режисьор на филма. Партньор на проекта е и домът-музей "Петя Дубарова", а авторите имат пълното съдействие на сестрата на поетесата - Елица Дубарова.

Тематичната вечер на 4 декември ще започне с кратък рецитал по стихове на незабравимата бургаска поетеса, в изпълнение на младите актьори от драматичен театър "Адриана Будевска" - Никола Парашкевов, ученик на Стефан Данаилов, и Ива Трифонова, възпитаничка на Боню Лунгов. Веднага след това ще бъдат излъчени кадрите от филма. Събитието ще бъде в Културен център "Морско казино".

"Петя на моята Петя" е продукция на "БЪФ пикчърс", копродуцент е "Концепт студио", реализирана е с финансовата подкрепа на Националния филмов център и Община Бургас.

Филмът отдава почит на поетесата Петя Дубарова, през разказ за живота на едно съвременно момиче със същото име и подобна съдба. В него участват много актьори, родени тук или свързани с Бургас, както и близо 500 жители на града като статисти. 

В Бургас с поредица от събития се отбелязва годишнината от рождението на поетесата Петя Дубарова. На 25 април тази година авторката на стихотворенията "Доброта", "Пролет" и "Посвещение" щеше да навърши 57 години. Петя Дубарова е родена през 1962 г. в Бургас.

Петя Дубарова пише стихове в най-ранна детска възраст, като нейните първи публикации са във вестниците "Септемврийче" и "Народна младеж", в списанията "Родна реч" и "Младеж". Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков.

На 4 декември 1979 г., ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета, оставяйки бележка със следния текст:

"Измамена

Младост

Прошка

Сън

Спомен

Зад стените на голямата къща

ТАЙНА".

С трагичния си избор девойката споделя съдбата на редица български известни поети - Пеньо Пенев, Димитър Бояджиев, Пейо Яворов, Андрей Германов, Веселин Андреев, Росен Босев, Христо Банковски...

Единствената ѝ стихосбирка "Аз и морето" е издадена посмъртно през 1980 година, а няколко години по-късно от печат излиза и книгата "Най-синьото вълшебство", в която е събрано цялото ѝ творчество, писма и личният ѝ дневник. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във