Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бундесбанк е благосклонна към ипотеките с отрицателни лихви

Централната банка на Германия, известна с аскетичния си подход към паричните въпроси, има добра новина за купувачите на имоти - тя харесва идеята за ипотеки с отрицателни лихви. Бундесбанк смята подобни заеми за приемливи и не би се противопоставила на отпускането им, обяви в интервю за "Щутгарт цайтунг" членът на банковия борд Йоахим Вюрмелинг.

Отрицателните лихвени проценти постепенно се превръщат в правило за централните банки по света. Петте години на лихви под нулата в еврозоната принудиха кредиторите да търсят начини за компенсиране на щетите върху печалбите им. В този смисъл да се плаща на клиентите да теглят заеми се оказва на първо четене по-малкото зло. Защото депозирането на пари в Европейската централна банка би струвало повече.

През август датската Jyske Bank стана първата кредитна институция в света, въвела отрицателни лихви за ипотеките. В Германия лихвените проценти по жилищните заеми са сравнително ниски. Ако обаче се позволи на кредитополучателите да връщат по-малко отколкото са изтеглили, банкерите ще навлязат в непознати води.

ЕЦБ полага от години усилия да окуражи хората да харчат. Кредиторите обаче се опасяват от масови тегления на вложения, ако прехвърлят отрицателните лихви върху редовите дребни клиенти. В този смисъл ипотеките с минусови лихвени проценти изглеждат приемливо решение. Или, както обобщава господин Вюрмелинг: "От икономическа гледна точка има смисъл за банките да плащат за заемите вместо да дават много повече пари под формата на лихви за други цели".

Паричните стратези на ЕЦБ очакват кредитните разходи да останат на сегашните си "или на по-ниски" равнища поне през първото полугодие на 2020-а. Все по-реална става и възможността за лихвена редукция по депозитите още през септември дори под сегашните минус 0.4 процента. Съществува вероятност и за подновяване на програмата за изкупуване на облигации, ако това се налага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във