Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бумът на електромобилите води до спад в цената на батериите им

Нарастващото търсене на електромобили и увеличаването на производствените обеми е довело до спад в цените на батериите за електрически превозни средства. Това показва доклад на изследователската компания Digitimes Research.

В периода от 2018 до 2022 г. цените на акумулаторните батерии за електрически превозни средства се очаква да намалеят общо с 45.7% до стойност от 100 долара за киловатчас. Според данните, през настоящата година в световен мащаб ще бъдат продадени 3.08 милиона електрически превозни средства, което в сравнение с миналата година бележи ръст с 52.6%. Китай, Европа и Съединените щати ще заемат 78% от общите продажби, прогнозира още докладът.

Към момента акумулаторните батерии формират 35-40% от крайната цена на електрическите автомобили, съобщава TechNews. Доставчиците се стремят да намалят цената им, посредством съкращения на производствените разходи. Най-големият световен производител на батерии за електрически превозни средства, китайската компания Contemporary Amperex Technology, съобщи, че очаква да увеличи енергийната им плътност от настоящите 245 Wh/kg до 300 Wh/kg чрез увеличаване на съдържанието на никел в катодните материали до повече от 80%, при намаляване на съдържанието на кобалт и манган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във