Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Бумерангът на новините удари доходността


Николай М. Ваньов,

Финансов експерт


 

Изминалата седмица не предложи сериозни изненади на международните пазари на държавен дълг. Поредното повишение на основната лихва не впечатли никого, но липсата на потвърждение на по-агресивните виждания на някои трейдъри за четири лихвени повишения през тази година определено успя да раздвижи пазарите. След първата пресконференция на новия председател на Фед - Джеръм Пауъл, пазарите ще трябва да се пренастройват от техническия и теоретичен начин на водене на паричната политика на предишния председател на Фед - Джанет Йелън, към  стила "виж и действай"  на Пауъл, за когото инфлацията заема водещо място в програмата поне засега. След известно раздвижване  през седмицата,след заседанието на Федералния резерв  десетгодишните  трежърита завършиха при нива на доходността им от 2.856% и с повишение от 1.1 базисни точки.

За повишения започнаха  да  говорят  все по-активно и във Великобритания. В очакване на мартенската среща на борда на Бенк ъф Ингланд  анализаторите коментират  голямата  вероятност за повишение на основната лихва през май, както и за възможност за още едно такова покачване в рамките на годината. Основа за това дава сериозният напредък по преговорите за Брексит и преходния период, който бе отбелязан през изминалата седмица. На този фон доходността по десетгодишните джилтове отбеляза седмичен ръст от 5.6 базисни точки до 1.485 на сто.

В ядрото на еврозоната седмицата може би бе най-спокойна. Липсата на изненади от ЕЦБ, както и  отсъствието на важни икономически новини оказаха влияние върху  доходността по десетгодишните  немски  бундове и тя се  повиши,но  с едва 0.3 базисни точки до 0.571 на сто. Сходните по матуритет френски ДЦК се търгуваха при доход до падежа от 0.805% и спад от 0.9 базисни точки.

В периферията на еврозоната продължават  динамичните събития  след изборите в Италия. Първото заседание на новоизбрания парламент на Ботуша не даде отговор на въпроса какво правителство можем да очакваме, а  възможността да видим силно популистично формирование не е напълно овладяна. На този фон италианските ДЦК донесоха добра печалба на инвеститорите през седмицата, като в десетгодишния матуритет доходността по тях се понижи със 7.5 базисни точки до 1.901 на сто. В Испания все повече се засилват очакванията кредитната агенция "Стандард енд Пууърс" да последва колегите си от "Фич" и да повиши дългосрочния рейтинг на страната до А+. В допълнение към това данните за изпълнението на бюджета за първото тримесечие се очаква да бъдат положителни с дефицит в рамките на 3 на сто. Доходността, търсена от инвеститорите по испанските десетгодишни ДЦК, отбеляза спад от 6.8 базисни точки до 1.295 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във