Банкеръ Daily

Пари и пазари

''Булсатком'' се преструктурира с нов капитал в размер на 60 млн. лева

Сделка с нови инвеститори намали дълга на ''Булсатком'' с повече от 80% до близо 140 милиона лева. Новите инвеститори ще бъдат също и акционери в дружеството, съобщиха от телевизионния доставчик по време на пресконференция. Споразумението включва и допълнителна инвестиция от 60 милиона лева за преструктурирането на ''Булсатком'', разкри изпълнителния директор на компанията Макс Зиф, цитиран от Tech News.

По думите на Зиф първоначалните кредитори не са успели да постигнат съгласие за преструктурирането и това е наложило тяхната замяна. От старите кредитори остава единствено Европейската банка за възстановяване и развитие, а сред новите главни инвеститори са британският инвестиционният фонд Blantyre Capital и Българската банка за развитие. Те са уеднаквили възгледите си за бъдещото развитие на ''Булсатком'' и са решили да бъдат запазени всички близо 2000 работни места в компанията.

В края на август 2019 г. е била направена сериозна инвестиция от 15 милиона лева, която е част от цялостното преструктуриране на ''Булсатком''. Всички задължения, натрупани към държавни институции, в това число и към Националната агенция по приходите, са изплатени. Компанията обяви, че започва също и процес на пълно погасяване на задълженията си към всички свои партньори, постигайки дългосрочни споразумения с голяма част от доставчиците на телевизионно съдържание.

Кредиторите ще получат дялове в ''Булсатком'' и ще станат акционери, заедно с единия от основателите на 10-годишната компания - Пламен Генчев, който остава на позицията на председател. Към днешна дата компанията разполага с ясен план за бъдещо развитие, а фокусът на инвеститорите ще продължи да бъде върху предоставянето на платена телевизия и интернет услуги, вложения в техническо оборудване, поддръжка и обслужване на потребителите.

През декември 2016 г. ''Булсатком'' започна да изпитва сериозни финансови затруднения по отношение на договорените с кредиторите плащания, които достигнаха до стойност 200 милиона лева. Паралелно компанията натрупа значителни дългове и към НАП в размер на 12 милиона лева. ''Булсатком'' също така не успя да покрие плащанията си по договор с ''България САТ'', което доведе до налагането на незабавна финансова отговорност в размер, надхвърлящ 500 милиона лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във