Банкеръ Daily

Пари и пазари

Българското вино има почитатели в Западна Европа, Китай, САЩ

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева направи ритуалното зарязване на лозя в село Нисово, област Русе, по случай празника Трифон Зарезан.

Общо 61% от всички лозови насаждения у нас са вписани в европейския регистър за Защитено географско указание и Защитено наименование за произход. Това съобщиха от пресцентъра на агроминистерството след като министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева направи ритуалното зарязване на лозя в село Нисово, област Русе, по случай празника Трифон Зарезан. Тя уточнява, че това е много важно, защото дава възможност на съответните производители да се брандират за своя регион и да гарантират за местното качество. Точно тези производители ще могат да се възползват най-добре от отварящия се прием по мярка "Популяризиране в трети държави" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 (НППЛВС). Той ще бъде отворена за кандидатстване от 17 февруари тази година, като условията са по-добри за производителите на вино. Министър Танева поясни още, че за първи път по Програмата, тази година след 4 май, ще бъде отворена и мярката "Застраховане на реколтата". Според нея, трябва да се работи в посока за превенция на последствията от климатичните изменения. След проведени разговори с производители, мярката "Инвестиции в предприятия" също е променена. Освен за инвестиции в активи, за първи път ще се допуснат и строително-монтажни дейности за ремонт, изграждане, надграждане на сгради, в които се произвежда или съхранява вино, уточнява Танева.

Българското земеделие е на прага на новия програмен период и новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Тази година очакваме приключване на всички европейски актове, които ще ни дадат регулаторната рамка. По нея България ще изработи своя Национален стратегически план, в който ще намери място лозаро-винарският сектор, както и НЛВП.

Секторът се развива с възходящ темп, прилагайки Програмата. Лозовите насаждения в страната са малко над 60 хил. ха., като част от тях са изградени по мярката "Преструктуриране и конверсия на лозята". За миналата година са изградени близо 8500 дка нови лозови масиви.

По отношение на износа, също има възходящ тренд. Всяка година той се нараства, с еднакъв темп на растеж. За 2019 г. страната ни е реализирала износ от 64 млн. литра вино. Пазарите са Западна Европа, Китай, САЩ. Винопроизводителите също се увеличават, като избите с разрешение наброяват 282.

Facebook logo
Бъдете с нас и във