Банкеръ Daily

Пари и пазари

Българските стартиращи компании и МСП с по-лесен достъп до капитал

"Българска фондова борса" АД (БФБ) стана партньор на Deutsche Borse Venture Network. Стартиращите фирми и малките и средни предпритяия от нашата страна ще имат бърз и лесен достъп до капитали в Германия и цял свят чрез новосъздаденото партньорство, съобщиха от борсовия оператор. Deutsche Borse Venture Network е екосистема, която се състои от 460 рискови инвеститори от 32 страни по света. А 200 компании са членове на тази екосистема и те са успели да наберат общо 4.6 млрд. евро финансиране от 2015 г., когато е основана Deutsche Borse Venture Network.
"Радваме се, че успяхме да създадем, заедно с Deutsche Borse Venture Network, нов хоризонт за българските компании, който да стимулира тяхното развитие и растеж. БФБ ще служи като мост към мрежата чрез безплатна оценка и консултации на компаниите - потенциални членове от България“, отбелязва Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ и доцент във ВУЗФ.
Българските компании - кандидати за влизане в Deutsche Borse Venture Network, трябва да отговарят на поне три от следните критерии: за стартиращи предприятия в ранен етап – да имат не по-малко от 1 млн. евро приходи, да покриват някои специфични бизнес индикатори като например голям брой нови потребители или голям растеж на клиентската база и други, да имат добре известен инвеститор и привлечен капитал от над 1 млн. евро. За по-зрели компании изискването е да имат не по-малко от 10 млн. евро приходи; да отчитат годишен от ръст на приходите от поне 30%, годишна нетна печалба над 0.5 млн. евро, собствен капитал над 5 млн. евро, добре известни водещи инвеститори и привлечен капитал над 10 млн. евро. 
Ползите от членството в мрежата БФБ ще представи за първи път по време на третата стратегическа среща на компаниите от програмата beamUp lab - Gravity MeetUp III. Борсата е символичен домакин на срещата и ще демонстрира на нея всички възможности, които предлага на стартъпите и МСП за набиране на капитал за реализация на техните бизнес стратегии с акцент върху Пазара за растеж beam.
Друг акцент ще бъде панелът на Европейската банка за възстановяване и развитие, в който ще бъдат представени видовете финансиране, които те предоставят за стартиращи фирми и малки и средни предприятия.
Отново, с най-голям интерес се очаква последната сесия, в която компаниите EnduroSat, Businessmap (Kanbanize), SoftUni и Software Group ще направят своята специална презентация или т. нар. виртуален investor pitch и ще получат обратна връзка, както и препоръки от мениджърите на водещите фондове за рисково инвестране - Neo Ventures, BlackPeak Capital и LAUNCHub.
Във форума участват представители на 20-те компании, избрани за програмата beamUp lab, нейните партньори и консултанти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във