Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БЪЛГАРСКИЯТ ПАЗАР Е КАТО БАРОН МЮНХАУЗЕН

Лошото време и световното първенство по футбол не повлияха по никакъв начин на търговията през седмицата. Все пак, за разлика отпреди четири години, сега мачовете се играят след борсовата сесия. Така или иначе на БФБ не се случи нищо интересно. Известна активност в търговията отчетоха акциите на ДЗИ, Алкомет и Албена, но без това да повлияе сериозно на цената им.
Тъй като през седмицата липсваха изненади, ще се спра на една характерна особеност на нашия пазар, проличала ясно през последните дни.
Напоследък се наблюдава силен отлив на инвестиции от световните финансови пазари. Най-сериозно пострадаха т. нар. развиващи се икономики. Естествено България отново бе изключение от правилото и нашата фондова борса продължи да живее постарому. Индексите на БФБ-София дори отчетоха седмично повишение, макар и с по-малко от процент - нещо, с което дори редица развити пазари не можаха да се похвалят. А и как биха могли, при положение че търговията на тях все пак се подчинява на някаква икономическа логика. За разлика оттук. Но безсмъртието на нашия пазар в никакъв случай не е резултат от създаването на уникална национална икономика, устойчива на всякакви глобални проблеми. Не, ние разполагаме с идеалните условия фондовият пазар да се движи непрекъснато нагоре - символичен free float при повечето акции, слаба ликвидност, ограничен брой работещи публични компании, много евтини пари за харчене, малко инвеститори, и най-вече - достатъчна доза себелюбие. Подобно на барон Мюнхаузен, ние сме способни сами да се издърпаме от блатото, хващайки се за косата.
Поредното доказателство за уникалността на нашия пазар са последните увеличения на капитала на някои публични дружества. Всеизвестен факт е, че роенето на акции повишава тяхната ликвидност и, в краткосрочен план - цената им. Подобен развой на събитията се очакваше при книжата на М+С Хидравлик, Декотекс, Хидроелементи и системи, Емка, Българска роза - Севтополис. Действителността обаче се оказа малко по-различна. Така например книжата на първото дружество с лекота поскъпнаха до 6.50-6.80 лв. за акция, при положение че ден преди сплита цената им беше около 230-240 лева. Логиката на петдесеткратното увеличение на капитала водеше до равновесна цена от 4.60-4.80 лв. за една акция. Преизчислена към стария капитал, новата пазарна цена на М+С Хидравлик се равнява на около 340 лева за дял!
Подобно поскъпване имаше и при книжата на Декотекс, където цената от 1.90 лв. след сплита (37 пъти) е равна на повече от 70 лв. за акция. При пазарна цена преди това около 58-59 лева...
Хидроелементи и системи отбеляза десетократно увеличение и цена в деня преди сплита около 99 лева. На следващия ден тя е вече 11.40-11.50 лв., т.е. 114-115 лв. за акция, ако се преизчисли към стария капитал. Българска роза - Севтополис АД и Емка АД имаха малко по-скромни поскъпвания.
И обяснението за всичко това е толкова прозаично - многократно увеличение на капитала, при което новите акции все още не са записани по сметки на акционерите. Така при нова цена се търгува старият брой свободни книжа и манипулациите са повече от лесни - с една заплата можеш да оскъпиш дадено дружество с няколко милиона лева. Е, това трудно може да се нарече пазар.

Източник на използваните данни е Българска фондова борса - София АД. Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Клиенти на автора притежават компенсаторни инструменти и акции от някои цитирани дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във