Банкеръ Daily

Пари и пазари

Българският износ за Сърбия е нараснал с над 10%

За първите осем месеца на настоящата година българският износ за Сърбия е нараснал с 10.3% и достига 437 млн.евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, цитирайки министъра на икономиката Емил Караниколов, който откри българо-сръбски бизнес форум с участието на близо 100 компании от секторите земеделие, строителство, ИКТ, туризъм, хранително вкусова промишленост и други. Събитието се проведе в рамките на Третата сесия на смесената Българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в София.

Икономическият министър подчерта, че българо-сръбското икономическо сътрудничество бележи положително развитие в последните години. През 2017 и 2018-а година стокообменът между двете страни надхвърли 1 млрд. евро, а само за периода януари-август тази година той достига 886 млн.евро. Според Караниколов съществува голям потенциал за нарастване на обемите в двустранната търговия, както и много възможности за реализиране на съвместни бъдещи проекти.

Министър Караниколов, който е съпредседател на смесената комисия от българска страна и министърът, отговарящ за иновациите и технологичното развитие на Република Сърбия - Ненад Попович, обсъдиха разширяване на търговско-икономическите отношения между двете страни. Двамата са се договорили за задълбочаване на регионалното сътрудничество в сферата на иновациите и дигитализацията, удвояване на стокообмена, както и за подпомагане на фирми от двете страни да излязат на трети пазари.

Министър Попович е посочил, че България е партньор, с който сръбската страна иска да подобри сътрудничеството, особено в новите технологии и иновациите, както и между малките и средни предприятия.

В края на заседанието на междуправителствената комисия двамата съпредседатели са подписали протокол, в който се идентифицират мерки за разширяване на сътрудничеството в редица области от взаимен интерес, като търговия и инвестиции, иновации, енергетика, туризъм, селско и горско стопанство, транспорт, информационни технологии и дигитализация, регионално развитие, трансгранично сътрудничество и други.

Подписан е бил и Меморандум между Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия и Иновационния фонд на Република Сърбия.

Силно влияние върху отношенията между България и Сърбия оказват предимства като географската близост, ниските транспортни разходи, близостта на езиците, както и добрите политически отношения през годините. Към момента, търговските ни отношения са регулирани от Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Република Сърбия, подписано през 2013 година.

В износната листа на българските стоки преобладават главно суровини, материали и стоки с ниска степен на обработка. Челните места заемат електрическата енергия, рафинирана мед и медни сплави в необработен вид, петролни продукти, изделия и продукти на химическата и фармацевтичната и стъкларската промишлености.

При вноса челните позиции се заемат основно от суровини, метали и петролни продукти.

По отношение на участието в приватизацията и реализираните инвестиции в Сърбия, по броя на фирмите си България заема водещи позиции. В западната ни съседка развиват дейност повече от петдесет фирми с български или със смесен капитал и работят повече от 20 представителства. Общият размер на българските ПЧИ в Сърбия към края на 2017 г. е 183.5 млн. евро по данни на БНБ.

По Закона за насърчаване на инвестициите няма сертифицирани проекти със сръбско участие у нас.

На сръбския пазар са представени някои от по-големи български фирми: "Приста Ойл", "Рубела", "Ми газ", "Офис 1", "Голдън Роуз", "Техномаркет" и други.

При туризма нещата стоят много по-различно. Това е най-динамично развиващият се отрасъл в двустранните търговско-икономически връзки през последните години, като се забелязва траен ръст на посещенията на сръбски и български граждани в двете страни.

През миналата година сръбските туристи у нас са 421 693 души,  осмо място в общия брой посетители. Българите, посетили съседната страна пък са 493 950, което означава четвърто място сред предпочитаните дестинации. И през тази година интересът е не по-малък. Общо 199 736 сърби са били у нас, а 262 436 българи са гостували в Сърбия

Facebook logo
Бъдете с нас и във