Банкеръ Daily

Пари и пазари

Български стартъп с амбиции да стане най-голямата банка в света

Христо Борисов, съосновател на Payhawk

Българска компания има амбиции да стане най-голямата банка в света, без да държи нито един лев или долар на клиентите си по банкова сметка. Целта на дружеството Payhawk е да работи с институции, които имат лицензите, инфраструктурата, контрола и сигурността, за да се случва това, заяви съоснователят му Христо Борисов пред Bloomberg.

Според него повечето фирми не вадят корпоративни карти на служителите си, защото няма лесен начин, по който да ги управляват и именно в тази насока компанията Payhawk предлага решения. "Говорихме с над 30 фирми от цял свят и открихме, че когато ти управляваш разходите на хора, които пътуват, или пък имаш служители, които работят отдалечено, контролът е много сложен, а нуждата от корпоративна карта е осезаема", подчерта Борисов.

Основната дейност на компанията се насочва към малкия бизнес, защото го определя като много по-отворен към демократичния и свободен начин на работа. По думите на съоснователя на Payhawk по-малките компании много по-лесно взимат решения и са значително по-иновативни. В началото на текущата година българската финтех компания Payhawk привлече 1 млн. лева инвестиция за разширяване на екипа си у нас и в новия си офис в Лондон. Организацията, която помага на малки развиващи се бизнеси в управлението на разходите им, привлича експерти, доказали се в индустрията.

Преди месеци компанията получи признание за една от най-иновативните финтех компании в Европа по време на Paris Fintech Forum и спечели стартъп събитие, организирано от Wirecard и Visa, след като се състезава срещу 50 компании от 18 европейски държави. Основатели на Payhawk са бивште служители на Телерик Христо Борисов и Бойко Караджов, които я създават през лятото на 2018 г., като с нея си поставят задача да помагат на малките бизнеси да работят по-ефективно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във