Банкеръ Daily

Пари и пазари

Българската "Алтерко" излиза на Франкфуртската фондова борса

Акциите на българската компания "Алтерко" ще се търгуват на Франкфуртската фондова борса. Официалната дата на приемането за търговия е фиксирана на 19 ноември, а първата дата за търговия с акциите на дружеството във Франкфурт ще е 22 ноември 2021 г., съобщи Никола Янков от Expat Capital, която е консултант на "Алтерко" по листването на акциите.

"Алтерко" АД е първата българска компания (и вторият емитент след "Експат Асет Мениджмънт"), чиито акции са допуснати директно (не като депозитарни сертификати тип GDR) на чужд регулиран пазар. Франкфуртската фондова борса е най-големият финансов пазар в ЕС.

"Листингът там ще осигури на инвеститори от цял свят лесен достъп до акциите на компанията и ще гарантира значително по-добри перспективи за привличане на капитали за развитие в средносрочен план.  Процесът на регистрация за търговия на официалния пазар във Франкфурт включва установяване на много взаимоотношения с важни нови партньори, регистрация на акциите за съхранение и сетълмент в международни депозитари и преминаване през дю дилиджънс процедурите на организации като Clearstream Banking и Deutsche Boerse. Радваме се, че успяхме да извървим с "Алтерко" целия този път. Чрез проекта с "Алтерко" Експат продължава мисията си за отваряне на българския капиталов пазар към света и за осигуряване на качествени български емитенти на достъп до най-големите международни пазари", заяви Никола Янков.

"Алтерко" е технологичен холдинг, който включва осем компании и е основан през 2010 година.  Екипът на Allterco се занимава с разработването на иновативни IoT решения и продукти, фокусирани върху две основни продуктови линии - интелигентни GPS устройства и смарт часовници за деца под марката MyKi и решения за домашна автоматизация от Shelly.

За първото полугодие на 2021 г. приходите на "Алтерко" са в размер на 26.156 млн. лв., което е почти двойно увеличение спрямо този период на миналата година, когато реализираните приходи бяха 14.963 млн. лева. Предварителните данни показват и значително увеличение на продажбите на устройства на американския пазар, достигайки 1.188 млн. лв. към края на второто тримесечие на 2021 г. Това е почти двойно повече от същия период на 2020 г., когато регистрираните продажби възлизат на 479 939 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във