Банкеръ Daily

Пари и пазари

Българска услуга за споделяне на електрически автомобили навлиза в Румъния

Българската услуга за споделена мобилност с електромобили Spark официално ще навлезе в Румъния през следващата седмица. Компанията ще предлага широка гама от електромобили от 10 юли в Букурещ, увеличавайки броя на алтернативните транспортни услуги в северната ни съседка, съобщи румънското издание Business-review.

Потребителите ще могат да наемат електрически автомобили за определени периоди от време като използват мобилно приложение. Подобни съществуващи в Румъния услуги са Pony и BCR eGo. Намерението за навлизане на Spark на румънския пазар бе обявено още през миналата година от изпълнителния директор на компанията Стефан Спасов.

Spark е компания, предлагаща услуга за споделяне на автомобили, която използва само електрически автомобили. Тя започна дейността си в София през 2017 година, оперирайки под формата на съвместно предприятие на компанията Eldrive, която е специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и на литовската компания за споделена мобилност с електромобили Ride Share.

Освен в България, компанията оперира и във Вилнюс. Автопаркът на Spark в Литва и България включва автомобили като Nissan Leaf, Volkswagen e-GOLF, Volkswagen e-UP, Tesla Model X, Hyundai Kona и Hyundai Ioniq. В средата на юни компанията добави два премиум клас автомобила към своето портфолио в България и така общият брой на електромобили на Spark стана над 200. 

Цената на услугата в Румъния все още не е оповестена. Наемането на електрически автомобили Spark в България струва 0.15 евро/минута, но разходите в Румъния могат да се различават, тъй като ценообразуването зависи от моделите на елекромобилите и от фискалните разпоредби. За сравнение, бъдещият конкурент на Spark в Букурещ Pony предлага цени между 1.2 и 2 леи на минута в зависимост от модела на наличния автомобил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във