Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Българска роза" - Карлово с повече продажби от прогнозираните

"Българска роза" АД - Карлово отчете повече продажби през август в сравнение с прогнозата на мениджърите на фирмата за производство на етеречни масла, която те направиха по-рано. 

Приходите на предприятието са в размер на 281 хил. лв. за осмия месец, а с натрупване от началото на годината достигнаха до 3.54 млн. лева. Предварителните очаквания бяха за парични постъпления от 240 хил. лева. 

Предприятието в Карлово е специализирано в производството на натурални ароматични и синтетични продукти, изкупуване и производство на етерично-маслени продукти, парфюмерия, козметика, хранително-вкусови аромати, както и външна и вътрешна търговска дейност. Сред продуктите му е и лавандуловото масло, което се използва широко в парфюмерията. Други натурални продукти са: етерични масла и натурални екстракти. Освен натурални продукти предприятието произвежда и тютюневи соуси и аромати, които са предназначени за подобряване на вкусово-ароматичните качества на тютюна при производството на тютюневи изделия.

От фабриката в Карлово обявиха неокончателен финансов резултат за август - печалба в размер на 20 хил. лева. Положителният финансов резултат за осемте месеца на тази година е 264 хил. лева.

Както обикновено, мениджърите на "Българска роза" обявиха и своите прогнози за продажбите през септември. Очаква се те да донесат приходи в размер на 300 хил. лв. и с натрупване от началото на годината - общо 3.84 млн. лева.

Основнен акционер на дружеството е бившият приватизационен фонд "Стара планина холд" АД с дял от 49.99%, а "Гарант-5" ООД държи 32.94% от книжата с право на глас. Останалите книжа са собственост на по-малки инвеститори.

Военният конфликт между Украйна и Русия оказва влияние върху пазарите на фирмата в двете страни. Повишаването на цената на енергийните източници води до увеличение в цените на основни суровини и материали и на транспортните услуги. В тази ситуация, фирмата полага усилия да договаря цени на основни суровини, което да не води до повишаване в цените на крайните продукти и съответно да няма отлив на клиенти.

Ефектът от мерките, които правителствата предприемат във връзка с Ковид-19, продължава да оказва влияние върху икономическите настроения и глобалните, регионалните и локалните условия на бизнес, включително и върху производството и търговията на „Българска роза“, отбелязват от фирмата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във