Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Българска роза" АД - Карлово не изпълни прогнозите за продажбите през май

"Българска роза" АД - Карлово не успя да изпълни прогнозите за продажбите през месец май, които мениджърите на фирмата за производство на етеречни масла направиха по-рано. Дружеството отчита парични приходи в размер на 262 хил. лева, а с натрупване от началото на годината те стават общо 2.45 млн. лева. Очакванията бяха за приходи от 300 хил. лева. 

От карловската фабрика обявиха неокончателен финансов резултат за петия месец на  тази година - печалба от 15 хил. лева. Между януари и май фирмата е постигнала обща печалба в размер на 109 хил. лева. През април дружеството завърши със загуба от 2 хил. лева.

Мениджърите на "Българска роза" АД обявиха и редовната си прогнози за продажбите през месец юни, като се очаква те да достигнат 420 хил. лева и с натрупване от началото на годината - до 2.87 млн. лева.

Предприятието в Карлово е специализирано в производството на натурални ароматични и синтетични продукти, изкупуване и производство на етерично-маслени продукти, парфюмерия, козметика, хранително-вкусови аромати, както и външна и вътрешна търговска дейност. Сред продуктите е и лавандуловото масло, което се използва широко в парфюмерията. Други натурални продукти са: етерични масла и натурални екстракти. Освен натурални продукти предприятието произвежда и тютюневи соуси и аромати, които са предназначени за подобряване на вкусово-ароматичните качества на тютюна при производството на тютюневи изделия.

"Българска роза" АД е публично дружество с над 1600 акционери. Книжата му се търгуват на „Българсата фондова борса“ АД, на Неофициален пазар. Основнен акционер на дружеството е бившият приватизационен фонд "Стара планина холд" АД с дял от 49.99%, а "Гарант-5" ООД държи 32.94% от книжата с право на глас. Останалите книжа са собственост на по-малки инвеститори.

"Българска роза“ приключи миналата година с печалба в размер на 343 хил. лева. Това се случва след като дружеството увеличи приходите от продажби до 3.87 млн. лева в сравнение с 2.94 млн. лева година по-рано, или с 31.6 на сто. Това позволи на фирмата да разпредели паричен дивидент в общ размер на 267 549 лева. Това означава брутен дивидент за една акция бруто от по 0.05 лева. Нетната сума индивидуалните акционери е по 0.0475 лева (след приспадане на данък дивидент при изплащане).

Facebook logo
Бъдете с нас и във