Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БЪЛГАРСКА ХОЛДИНГОВА КОМПАНИЯ ЩЕ СЪДИ КОМИСИЯТА ПО ЦЕННИТЕ КНИЖА

При всички положения ще обжалваме решението на Държавната комисия по ценните книжа (ДКЦК) за налагане на забрана върху публикуването на търговото ни предложение, заяви за в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на Българска холдингова компания (БХК) Пирин Атанасов. Преди седмица членовете на комисията спряха опита на БХК да направи първата стъпка към отписването на Паркхотел Москва от регистъра на публичните емитенти с аргумента, че предложената от бившия приватизационен фонд цена от 1 лев за акция е прекалено ниска. Становището на комисията е, че тази среднопретеглена борсова цена е формирана от мажоритарния собственик, който държи 96.25% от капитала на хотела, с манипулативни сделки.
Отхвърлянето на предложението обаче няма да попречи на компанията да гласува на общи събрания на дружеството, както побързаха да се зарадват част от останалите му акционери.
Притежателят на мажоритарния дял губи право на глас на общо събрание, само когато трябва да се публикува търгова оферта след преминаване на границата от 50%, поясни бившият заместник-председател на ДКЦК, а сега управител на консултантска фирма Димитър Димитров. А при Паркхотел Москва и БХК е налице доброволно предложение с цел последващо затваряне на дружеството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във