Банкеръ Daily

Пари и пазари

Българска фирма вече се търгува на Frankfurt Stock Exchange

Никола Янков – управляващ партньор в „Експат Капитал“, Димитър Димитров - изпълнителен директор на „Алтерко“ и Николай Василев – управляващ партньор в „Експат Капитал“ във Франкфурт.

Днес камбаната на борсата във Франкфурт удари за българската компания "Алтерко" АД. Първият ден на борсовата търговия на Франкфуртската фондова борса започна при голям интерес и само за първите два часа от отварянето на пазара цената на акцията се качи с над 6 процента. В момента пазарната капитализация на "Алтерко" се оценява на 277.2 млн. евро, което я превръща в третата най-голямата компания в индекса SOFIX.

"Алтерко" е първата и единствена българска компания с директен двоен листинг на чуждестранен регулиран пазар, който позволява акции да се купуват в София и да се продават във Франкфурт и обратно в рамките на същия ден, като по този начин се прави арбитраж между двата пазара.

Франкфуртската фондова борса е най-големият капиталов пазар в Европейския съюз. В резултат на усилията на "Експат Капитал" като консултант по листинга, "Алтерко" получи достъп чрез Франкфурт до инвеститори от цял свят, което гарантира значително по-добри перспективи за привличане на капитали за развитие в средносрочен план. ИТ компания е една от най-перспективните и динамично развиващи се технологични компании в България, която създава иновации чрез проектиране, производство и разпространение на висококачествени IoT решения и продукти /Интернет на нещата/.

"Експат Капитал" продължава мисията си за отваряне на българския капиталов пазар към света и за осигуряване на достъп до международните пазари и на други качествени български компании. През 2022 г. се очаква с участието на консултанта и други български компании да бъдат листнати за търговия във Франкфурт.

Припомняме, че "Експат асет мениджмънт" е първият български емитент на Франкфурт – с 11-те борсово търгувани фонда, управлявани от дружеството, които са листнати на борсата в Германия от 2018 година. Борсово търгуваните фондове на "Експат" дават възможност инвеститорите да получат ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Източна Европа, за повечето от които към момента няма аналогични продукти. Фондовете пасивно следват движението на основни индекси на акции от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Северна Македония, Румъния, България, Гърция. Всички те се търгуват едновременно в София и Франкфурт, като част от тях са листнати също и в Лондон и Любляна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във