Банкеръ Daily

Пари и пазари

Българо-китайският стокообмен има ръст от 11% за първото тримесечие на годината

Вицепремиерът на Китай Ху Чунхуа и министърът на икономиката Емил Караниколов. Снимка: Министерство на икономиката

По време на среща в Нинбо с вицепремиера на Китай Ху Чунхуа министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди търговско-икономическото сътрудничество между двете държави. В рамките на посещението си на ежегодното Експо за търговия и инвестиции във формат "17+1" министър Караниколов отбеляза, че България подкрепя и активно допринася за развитието на Инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай във формат "17+1", съобщи пресцентърът на Министерство на икономиката.

Сътрудничеството между България и Китай в областта на търговията устойчиво нараства през последните години, подчерта министър Караниколов. Той представи статистически данни, разкриващи че тази тенденция продължава, като само за първото тримесечие на 2019 г. стокообменът бележи ръст от 11% и достига 683.2 млн. щ.д., в сравнение с първите три месеца на предходната година. По думите му българският износ за Китай през 2018 г. е достигнал рекордно високо ниво, а за периода януари-март 2019 г. възлиза на 240.6 млн. щ.д. и бележи ръст от 16.1% спрямо първото тримесечие на предходната година. С непрекъснатото задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа през последните години все повече продукти от тези държави навлязоха в живота на китайските потребители.

Министърът на икономиката е на посещение в Китай, начело на бизнес делегация от близо 20 български компании, които участват в ежегодното Експо за търговия и инвестиции в гр. Нинбо. Тази година българските фирми износителки представят своите продукти, основно храни и селскостопански продукти, вино, минерална вода и козметика. По време на визитата си министър Караниколов проведе среща с ръководството на Шанхайския борд за развитие на чуждестранните инвестиции и се договори с домакините да рекламират България и да популяризират български компании и стоки на шанхайските инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във