Банкеръ Daily

Пари и пазари

Българите остават пестеливи, докато фонд мениджърите търсят рецептата на успеха

Договорните фондове остават една алтернатива за спестяванията на българите. А на фона на спадащите лихви по банковите депозити успяват и да привлекат инвеститори, благодарение на по-широкия портфейл от активи, в които влагат и могат да балансират между печеливши и губещи (в даден момент) позиции. Макар и по-малки като нетна стойност на активите, българските колективни инвестиционни схеми се представят добре и в различни международни класации заради добрия анализ и поглед върху пазарите. 

"Компас Инвест" АД, което  е собственост на "Компас Капитал" АД, е определено за "Най-добро управляващо дружество" за 2020 г. според международното издание Acquisition International, а организирания от него договорен фонд - "Компас Глобъл Трендс", е отличен като "Най-добър договорен фонд с фокус Технологии", с доходност от 16.73% на годишна база.

Според  Ивайло Ангарски, изпълнителен директор на управляващото дружество,  високата доходност на "Компас Глобъл Трендс" се дължи на отличния подбор на компаниите, в които се инвестира след дългогодишни проучвания и анализи на глобалните пазари и индустрии. И така се предлагат финансово-инвестиционни услуги на различни групи клиенти, работейки на един конкурентен пазар с висока волатилност. "Същевременно пренастройваме компанията към новите предизвикателства в дигиталната ера", допълни  Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър.

Международното финансово издание, базирано в Лондон, Acquisition International за пета поредна година връчва Worldwide Finance Award, които отличават постиженията на компаниите от финансовата индустрия, които преодоляват предизвикателствата, породени от текущите глобални икономически проблеми и успяват в настоящия климат на глобалните финансови пазари. През годините са отличили компании като: Deutsche Bank, Barclays Bank PLC, ING Bank, McCracken Advisory и други.

"Компас Инвест" АД  управлява финансови активи от 2007 г., като притежава пълен лиценз от КФН за извършване на дейност като управляващо дружество. Към момента „Компас Инвест“ АД управлява над 100 млн. лева, инвестирани  в седем договорни фонда с различни инвестиционни стратегии и толерантност към риска, както и в диверсифицирани индивидуални клиентски портфейли от ценни книжа на международните капиталови пазари.

В последната месечна класация на вестник "Банкеръ" дружеството е в тройката на най-успешните управляващи дружества у нас. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във