Банкеръ Weekly

Пари и пазари

България с най-ниски заплати, но догонваме Източна Европа

България догонва повечето държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по отношение на средната брутна работна заплата. За едно десетилетие – от 2004 до 2014 година, показателят е нараснал със 180% - до 420 евро.

Данните са от доклад на италианската банка UniCredit, представен на пресконференция във Варшава. Анализът засяга част от държавите, в които финансовата институция оперира – България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Турция.

Средната заплата в региона през последното десетилетие средната брутна работна заплата (преди удръжки за данъци и осигуровки) в разглежданите държави от ЦИЕ се е увеличила средно със 105 на сто, като в края на настоящата 2014 година се очаква тя да бъде 772 евро. В България средната заплата е най-ниска от всички страни в региона, но все пак се движим по-бързо от почти всички останали по посока повишение.

В края на 2014 година UniCredit очаква средна брутна работна заплата в България от 420 евро. Това е близо три пъти повече в сравнение с 2004 година, когато показателят е бил 150 евро. Като силно позитивен може да се отчете фактът, че преди десетилетие средната заплата у нас е била едва една трета от средната за региона, а вече достига близо 55% от нея.

Силно впечатление в класацията прави Хърватия, където според банката е най-високата средна заплата в региона – 1050 евро. Логично, в страната е регистриран и един от най-ниските темпове на увеличение през последните десет години – 32 на сто. С по-малко се е увеличила единствено средната заплата в Турция – 30 на сто - до 837 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във