Банкеръ Daily

Пари и пазари

България продължава да привлича инвестиции, дори и по време на COVID-19

От началото на годината Българска агенция за инвестиции е изготвила становища за издаване на 14 сертификата по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност 305.2 млн. лева. Това стана ясно след проверка от Министерството на икономиката начело с министър Лъчезар Борисов. Тези проекти са с потенциал да разкрият общо 2462 нови работни места.

Преобладава броят на новите инвестиции, но има и пет проекта, свързани с разширение на производството, уточняват от агенцията за инвестиции. Планираните вложения са предимно в секторите: производство, ИТ, здравеопазване, складиране и съхраняване на товари, автомобилостроене и други.

Затова че България остана атрактивна инвестиционна дестинация и по време на кризата е свидетелство и факта, че в процес на сертифициране в БАИ има още 72 нови проекта на инвеститори на обща стойност над 2.2 млрд. лв., които при реализиране биха помогнали за разкриване на над 5040 нови работни места.

Това показва, че продължава да има засилен инвестиционен интерес към страната ни, който ще се увеличи с приемането ни в чакалнята на Еврозоната.

През последните два месеца Българската агенция за инвестиции и петнадесет Двустранни търговски и индустриални камари у нас се стремят да позиционират България в световен мащаб като отлична дестинация за релокация на производства в процеса по скъсяване на веригите на доставки /nearshoring/. Предстои провеждането на  серия от мероприятия, свързани с брандирането на България като жизнена среда за пренасяне на производствени мощности.

Съвместната инициатива включва видео конференции с представители на бизнеса, инвеститори, които са членове на Двустранните търговски и индустриални камари, участие на български посланици и търговски аташета. Инициативата предвижда и разпространение на съвместна брошура, представяща ключовите предимства  на България като дестинация, която може да съкрати веригите на доставки.

На 30 юли ще се проведе и първата видеоконференция по темата. Основните цели пред участниците в конференцията са да бъде анализирано влиянието на пандемията от корона вируса в страната, да бъдат очертани възможностите за популяризиране на България  като възможна „nearshoring” дестинация. Предимствата ни са геостратегическото местоположение, добрите финансови параметри в ЕС, ниските данъци, образованата и квалифицирана работна ръка, които страната ни предлага на мултинационалните компании, за да преместят своето производство именно в  България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във