Банкеръ Daily

За първи път от много години:

България отчете положително търговско салдо с Китай

За първи път от много години отчитаме положително търговско салдо за първото тримесечие с Китай. Имаме ръст на износа с 11% и спад на вноса с 21%. Това ни дава оптимизъм, че можем да изнасяме повече. Това обяви пред националното радио Лъчезар Динев, председателят на Българо-китайската промишлена палата.

От Палатата са взели решение да направят виртуално изложение на български стоки. "Ако направим тези представяния на българските предприятия, ще бъде много успешно. Може да обърнем негативната тенденция заради коронавируса... Не искаме да таргетираме масовост за предлагането на тези стоки, а да предлагаме качествени български компании, които могат да излизат на международните компании“, посочи експертът.

По думите му най-развитите сектори у нас са свързани с логистиката и софтуера, защото нямали държавна намеса. Според него китайската индустрия ще започне да мисли за изнасяне на производствата си извън страната, "защото видяха, че в една такава пандемия се самозатвориха и самоизолираха". 

"Секторите у нас, свързани с масовите мероприятия и движението на много хора ще бъдат под натиск може би още 6 месеца, дори година. Това обаче не означава, че те няма да започнат да се възстановяват бавно. Ние ще се опитаме да помогнем не само на производителите на реални продукти, но и на производителите на софтуер", каза още Лъчезар Динев, подчертавайки, че именно софтуерната индустрия може да допринесе "изключително бързо" за промяна на външнотърговския баланс между Китай и България, който години подред е негативен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във