Банкеръ Daily

Пари и пазари

България не е застрашена от валутна криза

Седем са развиващите се икономики, изложени на риск от криза на обменните курсове. Става дума за Шри Ланка, Южна Африка, Аржентина, Пакистан, Египет, Турция и Украйна, отбелязват в нов доклад от Nomura Holdings.

Пет от седемте вече са във валутна криза или са започнали програма за подкрепа, управлявана от Международния валутен фонд.

В същото време осемте страни с най-малък риск от криза са Бразилия, България, Индонезия, Казахстан, Перу, Филипините, Русия и Тайланд, се казва в доклада, цитиран от Bloomberg.

Констатациите на Nomura се основават на модел за ранно предупреждение, наречен "Дамокъл", създаден за идентифициране на валутните кризи в 30 страни с развиващи се икономики. Моделът разглежда различни фактори, включително валутни резерви, нива на дълга, лихвени проценти и други.

"Резултатите, които сме постигнали, са окуражаващи, но предвид присъщите ограничения на всяка система за ранно предупреждение, би било глупаво да се правят преувеличени твърдения", посочват от компанията.

Във валутна криза се намират Турция и Аржентина. Анкара отчете рекордна инфлация и срив на лирата спрямо долара, докато песото поевтиня с 45% началото на 2018 година и с още 24% само от началото на септември.

Централната банка на Аржентина покачи лихвените проценти с рекордните 60 на сто. Очакванията са и регулаторът в Турция да покачи лихвите, въпреки че президентът Ердоган неведнъж се е противопоставял на подобен ход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във