Банкеръ Daily

Пари и пазари

България инвестира 2 млрд. евро за градско развитие в периода 2014-2020 г.

Над 2 млрд. евро се инвестират за развитие на градовете в България през настоящия програмен период  2014-2020 г., съобщиха от пресцентъра на строителното министерство, цитирайки изказване на заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова в рамките на участието й в специална сесия на Световния градски форум с представители на публичния и частен сектор, посветена на финансирането за устойчиво градско развитие. Средствата са по линия на Оперативна програма "Региони в растеж" и програмите за трансгранично сътрудничество.

Заместник-министър Николова е отбелязала нуждата от привличане на частни инвестиции  в изпълнението на публични проекти за постигането на ефективни политики. Тя е обърнала внимание на факта, че за бъдещото градско развитие ще са нужни устойчиви  проекти, предопределени от три предпоставки - правилно структуриране, фокусиране на заинтересованите страни за изпълнението им и едва като следваща стъпка - финансирането.  Компонентите, генериращи приходи, са важен елемент за постигане на устойчивост, коментира още Николова.

Заместник-министър Николова е участвала и в дискусия за устойчивото развитие, иновативното управление на многофамилни жилища, разработването и внедряването на жилищни стратегии. Пред участници от близо 20 държави от целия свят тя е представила българския опит и постигнатите резултати от изпълнението на програмите за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради  в България. Според  анализите мерките, които се реализират в България, водят до спестяване между 40 и 60% в потреблението на енергия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във