Банкеръ Daily

Пари и пазари

България е сред първите 10 търговски партньори на Грузия

Изложба с 24 фотоси от Република Грузия е подредена в културно-информационния център "Мелницата" в Балчик. Инициативата е на посолството на черноморската държава и лично на посланика Тамара Лилуашвили.

Балчик е важно място, защото от морския град тръгва подводният оптичен кабел за интернет към Грузия, съобщават от БТА, цитирайки посланик Тамара Лилуашвили. Голям е потенциалът в развитието на отношенията между България и Грузия в сферата на туризма. Грузинците проявявали интерес към Българското Черноморие, което е много различно. Кризата с коронавируса е забавила откриването на чартърни полети Батуми-Варна, което е било планирано за месец май. Продължават разговорите и за откриване на директна връзка, допълва посланикът на Грузия.

Страната има много имена: Грузия, Georgia (на английски), Сакартвело (на грузински). Грузия се намира в Кавказкия регион и се явява мост между Европа и Азия. Граничи с Черно море на запад, с Руската федерация на север, с Азербайджан на изток и с Армения и Турция на юг.

През последните години броят на грузинските туристи посетили България постепенно се увеличава. През миналата година 16 055 грузински граждани са били в България с цел туризъм, което е със 7.1% повече от 2018-а, като Грузия е заела 42-ро място по посещения на чуждестранни туристи в България. Значително са се увеличили и пътуванията на български граждани в Грузия, като са достигнали 3696, или 530% ръст.

Съществува потенциал за развитие на сътрудничество в областта на туризма, активизиране на туристическата реклама на България и развитие на системата от чартърните полети до българските курорти. Като предпоставка за бъдещо разширяване на туристическия обмен между България и Грузия, може да се разглежда и процеса на визова либерализация за грузински граждани пътуващи в Европейския съюз.

Грузия е една от страните обхванати от Европейската политика на съседство. На 27 юни 2014 г. е подписано Споразумение за асоцииране между ЕС и Грузия (СА), което включва търговска част -  дълбока и всеобхватнa зонa за свободна търговия (ДВЗСТ/ DCFTA), въвеждаща преференциален търговски режим между Грузия и ЕС. Споразумението е в сила от 1 юли 2016 г., но се прилага предварително считано от 1 септември 2014 г., по-конкретно в търговската си част, която позволява безмитна търговия между Грузия и ЕС. България е ратифицирала Споразумението за асоцииране между ЕС и Грузия на 24 юли 2014 г. (брой 66 на Държавен вестник от 8 август 2014 г.).

Грузия е и пълноправен член на Световната търговска организация (СТО) oт 14 юни 2000 г.

Двустранният стокообмен с Грузия в последните години се развива интензивно, като страната ни се нарежда сред първите 10 търговски партньори на Грузия. Търговското салдо обаче е отрицателно за България.

По данни на НСИ за миналата година търговията между двете страни е на стойност 485.8 млн. щ. долара. Българският износ за Грузия е за 169.7 млн. щ. долара, а внос от Грузия у нас е за 316.1 млн. щ. долара. И стокообменът, и износът на България, и вносът от Грузия за този период бележат спад.

Водеща стокова група в експорта за Грузия са нефтените масла с относителен дял от 35.2% през миналата година и 47.4% през 2018-а. Други традиционни експортни стоки са медикаментите, тракторите и превозните средства. От 2015 г. нараства делът в износа на стоковата група „Артикули за колективни игри“ (билярди, специални маси за хазартни игри и др.), като износът им се е увеличил с 105.7% през 2018 година.

Водеща стокова група във вноса от Грузия за България според българската статистика, са медните руди и техните концентрати с около 80.5% относителен дял във вноса през миналата година. Внасяме още сурови нефтени масла и сурови масла от битуминозни минерали, минерални или химични азотни торове и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във