Банкеръ Daily

Пари и пазари

България е на 23-то място по икономическа свобода

България отбелязва ръст в глобалното подреждане по икономическа свобода. Страната се нарежда на 23-то място от 165 държави и територии, включени в изследването “Икономическа свобода по света 2022”, публикувано днес (8 септември) от Института за пазарна икономика, съвместно с канадския институт „Фрейзър“.

Тазгодишното издание е базирано на данни от 2020 година (най-новите международно сравними данни за всички страни). За поредна година Хонконг и Сингапур оглавяват класацията, следвани от Швейцария, Нова Зеландия, Дания, Австралия, САЩ, Естония, Мавриций и Ирландия. На дъното на класацията са Венецуела, Судан и Зимбабве.

България се нареди на 23-то място сред най-свободните държави, но оценката за икономическата свобода в страната всъщност намалява. Резултатът на България е 7.69 точки от максималните 10 т, което е спад с 0.10 точки спрямо миналогодишния резултат.

Причината за изкачването на България в класацията с цели 8 позиции на практика се дължи на влoшаването на свободата в редица държави. Средният резултат на страните по света отбелязва рекорден срив – през 2020 година е с 0.16 точки по-нисък от достигнатия през 2019 година. Спадът е над три пъти по-голям от отчетения непосредствено след финансовата криза от 2008-2009 година. Така пандемията COVID-19 се превръща в най-голямата катастрофа за икономическата свобода в световен мащаб.

Именно това обаче позволява на България да изпревари множество държави. Докато през 2020 година повечето от останалите страни членки увеличават значително трансферите и субсидиите, поемат нови дългове и печатат пари, в България тези негативи са забавени и в сравнително ограничен мащаб – компенсациите са сравнително малко, мерките са относително хлабави.

Извън подобряването на класирането заради влошаването при други държави, България има някои котви, които устойчиво осигуряват стабилност през годините и реално показват високи оценки и добро място в класацията на индекса. Такива са ниското подоходно облагане, стабилните пари, ниски мита, свободното кредитиране – дългосрочни политики за растеж и просперитет.

В най-слабата за България категория – „Правна система и право на собственост“ – липсва подобрение. Резултатът е 5.96 точки, или с 0.02  повече от този в миналогодишното издание, въпреки ниската база. Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост (всички с по под 5 точки). Така, докато в останалите страни членки оценките са около 8 точки, резултатът на България е близък до този на държави като Уругвай, Бутан, Монголия, Индия.

Слабата правна система и защита на право на собственост спъва инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката и това не може да бъде компенсирано и преодоляно с по-добри постижения в други измерители на свободата.

Други такива фактори, които не се отразяват в резултата на България, са формалното изпълнение на законодателство и големите регионални различия. В редица компоненти индексът отчита разпоредбите в нормативните актове, а не реално дали те се прилагат и по какъв начин. Това е пагубно, когато корупцията е широкоразпространена, прилагат се незаконни режими, има доминация на един работодател, институциите не работят, а съдилищата не действат като коректив на другите власти, за да гарантират справедливост.

Борислава Кирилова

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във