Банкеръ Daily

Пари и пазари

България е лидер по брой финтех компании в Югоизточна Европа

България е лидер в региона на Югоизточна Европа по брой финтех компании. Това показа първият по рода си доклад за финтех сектора, изготвен от Българската финтех асоциация в сътрудничество с SeeNews. Целта на изследването е да предостави обширна информация за всеки един от елементите на индустрията, да направи преглед на финтех екосистемата, както и пазарен анализ на компаниите в България. Това ще помогне за повишаването на обществената осведоменост за сектора и неговите най-забележителни иновации и постижения.

Броят на българските финтех компании е 65, което е най-голямата стойност от всяка друга държава в Югоизточна Европа. През последните три години общите оперативни приходи на финтех сектора са се увеличили повече от два пъти, поддържайки среден ръст на индустрията от около 33.5% на годишна база. Една трета от българските финтех компании развиват своята дейност в сферата на плащанията. Основните изводи от доклада показват, че секторът се развива динамично и устойчиво, макар финтех индустрията в България да е все още в ранните етапи на своето развитие като страната ни показва потенциал за активно развитие на този сектор.

Броят на компаниите, идентифицирани като финтех е 65, като 41 от тях са стартъпи, а 24 са вече установени компании. Към момента на съставянето на доклада средната възраст на предприятията е била 6 години. Повече от половината от тях са създадени след 2015 г., което е показателно за ключовата роля на стартъпите във финтех екосистемата у нас. 54 от идентифицираните финтех компании са установени в София, тъй като градът разполага с подходящи ресурси и инфраструктура за развитие в тази област и има потенциал да се превърне във финтех центъра на Централна и Източна Европа, отбелязват анализаторите.Българските стартъпи са подкрепяни както от инвестиционни фондове, бизнес и частни инвеститори, така и от местните банки, чрез редица инициативи за подпомагане на стартъп компании.

"Създадохме Българската финтех асоциация преди по-малко от две години и ето къде се намираме днес – в страна с над 60 финтех компании, които се развиват в рамките на жизнеспособна и силна екосистема, която непрекъснато расте", заяви съоснователят и председателят на Асоциацията Валери Вълчев. Данните показват, чеиновативните решения, свързани с плащания и фактуриране, заемат най-голям дял в дейността на финтех предприятията, като близо една трета от компаниите развиват своята дейност в тази сфера. Компаниите в областта на информационните технологии, които развиват и поддържат финтек компании, представляват 10% от общия брой компании.

Българската финтех асоциация е нестопанска организация, обединяваща водещите финтех компании в България. Целта й е да създаде платформа, която да обедини всички страни в България с интерес в областта на финансовите технологии и да насърчи комуникацията и обмена на идеи между тях, както и развитието на сектора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във