Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бългapcĸa ĸoмпaния зa дpoнoвe ще дебютира на пазара за растеж на БФБ

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerator Market) очаква поредната компания, която иска да се възползва от възможностите за акумулиране на свеж капитал.

Стартиращата компания за доставки с дронове „Дронамикс Кепитъл“ ЕАД е подала заявление за допускане до търговия, съобщиха от „Българската фондова борса“ (БФБ).

Внесените документи предвиждат първично публично предлагане от страна на емитента на емисия до 5 334 081 броя привилегировани, безналични поименни Клас Б акции от капитала на дружеството, всяка с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 1.10 лева.
Със заявлението за първично публично предлагане, заявителят кандидатства едновременно и за допускане до вторична търговия на емисията. Съветник по емисията е инвестиционния посредник „Карол“ АД.

Едноличен собственик на капитала на „Дронамикс Кепитъл“ е „Дронамикс глобал лимитед“. Компанията е основана oт бpaтята Cвилeн и Koнcтaнтин Paнгeлoви пpeз 2014 година. Тя разработва дрона Black Swan - нов тип товарен самолет, който е малък, безпилотен и изключително икономичен. Той може да транспортира 350 кг над 2500 км на цена и то на двойно по-ниска цена от другите самолети. Той лети автономно и може да се наблюдава и управлява дистанционно чрез сателит. Дронът може да каца на къси и неасфалтирани писти, дори на малки летища, които не се използват, което го прави много подходящ за доставки в региони с неразвита инфраструктура - отдалечени, планински или островни общности. Той може да лети от точка до точка при поискване и бърза доставка в същия ден. И при това на цени дори под тези на автомобилния транспорт.

„Дронамикс Кепитъл“ си пapтнира вече c лoгиcтичния гигaнт DНL. Те  разработват съвместни решения за доставки на товари с дронове в същия ден.

От компанията коментират, че биха искали да демократизират въздушния транспорт и да намалят разходите за доставки  по целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във