Банкеръ Daily

Пари и пазари

Букурещ е домакин на жребия за определянето на групите за Евро 2020

Стадион "Уембли" в Лондон ще бъде домакин на полуфиналите и финалa на турнира.

Футболните страсти продължават на ниво национални отбори. Жребият за Евро 2020 ще се проведе от 19 часа в Букурещ. Тази вечер ще стане ясно разпределението им по групите за шампионата през лятото на следващата година. Румънската столица ще е домакин на четири срещи от турнира. Водещи на церемонията ще са Корина Караджа журналистка от Pro TV и португалеца Педро Пинто.

Двадесет отбора вече са се класирали и има още четири свободни места в четвърта урна. Националният отбор на България се докопа до баражите и ще играе за място на Евро 2020 срещу Унгария. Двубоят е на 26 март на Националния стадион "Васил Левски".

Предварително е известно, че ако България се класира за финалите на Евро 2020, тя ще бъде в група "F", а водач там е Германия. Разпределението но урни преди жребия е:

Първа урна: Италия, Англия, Белгия, Испания, Украйна и Германия,

Втора урна: Франция, Полша, Швейцария, Хърватия, Русия и Холандия,

Трета урна: Португалия, Турция, Дания, Австрия, Швеция и Чехия,

Четвърта урна: Финландия, Уелс, плейоф А, плейоф В, плейоф С и плейоф D.

Разпределението по урни беше ясно още с края на квалификациите.

Европейското първенство по футбол 2020 е 16-то по ред, организирано от УЕФА. То ще се проведе в 12 града в 12 различни европейски страни от 12 юни до 12 юли следващата година. Португалия спечели последния турнир през 2016 година. Според бившият президент на УЕФА Мишел Платини това, че първенството ще се проведе в няколко държави е "романтично" еднократно събитие в чест на 60-я "рожден ден" на Европейското първенство. Победителят ще спечели правото да участва през 2021 г. в Купата на конфедерациите. Стадион "Уембли" в Лондон ще бъде домакин на полуфиналите и финалa на турнира.

Стадион "Уембли" е разположен в лондонското предградие Уембли. Със своите 90 000 седящи места стадионът е вторият по големина в Европа след стадион "Ноу Камп" в Барселона и най-големият в света сред стадионите, на които всички места са покрити с козирка. Много хора го наричат с името "Новия Уембли", за да го разграничат от стария стадион, намирал се на същото място и разрушен през 2003 година.

Обиколката на стадиона от външната му страна е около 1 километър.Всеки от двата огромни видеоекрана, монтирани на стадиона, има размер, равняващ се на сбора от екранните пространства на 600 домашни телевизора. Стадионът разполага с 2618 тоалетни - повече от всеки друг стадион в света.

Новият терен на "Уембли" е разположен с пет метра по-ниско от терена на стария стадион. Размерите му са 105x68 м, т.е. той е малко по-тесен от стария терен.

Козирките на новия стадион тежат 7000 тона и покриват площ от 44 500 квадратни метра. От тях 16 000 кв. м са подвижни и могат да се издигнат до височина от 50 м над терена. Хоризонталната и вертикалната подвижност е направена с цел регулирането на сянката, падаща върху терена в слънчев ден.

По "Нова Броудкастинг Груп" и Българската национална телевизия ще гледаме всички срещи от Европейското първенство по футбол, които ще се проведат в 12 града. Турнирът през следващата година ще има юбилей - 60 години от началото на това състезание. Евро 2020 започва на 12 юни следващата година и ще радва феновете на тази игра цял месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във