Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Бъфет с акции в българска фармацевтична фирма

Уорън Бъфет

Компанията Berkshire Hathaway, собственост на американския инвеститор и милиардер Уорън Бъфет, е купила пакет акции на стойност 358 млн. долара в Teva Pharmaceutical Industries Ltd. По този начин той стана десетият най-голям акционер във водещия производител на генерични лекарства в света.

Израелска компания контролира най-голямата фармацевтична компания у нас "Актавис" ЕАД. Новината раздвижи веднага цените на акциите на Teva Pharmaceutical, които поскъпнаха с около 7 процента. Данните за закупени и продадени акции на фонда на Уорън Бъфет са от официален документ, подаден до щатската комисия по ценни книжа SEC.

Анализаторите донякъде бяха изненадани от избора на инвеститора. От дълго време Teva Pharmaceutical преживява различни сътресения, в това число и рокади в ръководството, планирани сериозни съкращения на служители по целия свят (14 000 души), както и спиране на изплащането на дивиденти на акционерите си. През декември беше представен и двегодишният спасителен план за намаляване на разходите и покриване на дълговете на компанията, разработен от новия изпълнителен директор Каре Шулц.

Но стъпката вероятно е резултат от обмислен предварително план. Част от който сигурно е и новината от миналия месец, че Berkshire, Amazon и JPMorgan Chase ще създадат нова фирма, за да предложат на своите работници и техните семейства по-добри здравни осигуровки.

През 2016-а Teva Pharmaceutical купи Actavis Generics, която държи най-големите фармацевтични заводи в България - "Балканфарма Дупница" и "Балканфарма Троян". Сделката беше за 40.5 млрд. долара. Дотогава Actavis беше с пазарен дял от 21% на генеричните лекарства у нас и с 5.8% на фармацевтичния пазар като цяло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във