Банкеръ Daily

Пари и пазари

Бъдещето на щатския долар раздели инвеститорите

Най-популярната валутна търговия в началото на годината се разпадна на разнопосочни фрагменти, а играчите от Уолстрийт застанаха на различни позиции за съдбата на зелените пари в света, възстановяващ се от пандемията. 

"Джей Пи Моргън асет мениджмънт" прогнозира, че американската валута ще отслабне в резултат на постепенното избледняване на щатската икономическа "изключителност". Според "Пайн Бридж инвестмънтс" обаче ще се случи точно обратното и доларът ще се засили.

 

Валутите - от еврото до бразилския реал, които понесоха сериозни щети през първото тримесечие, опитаха да обърнат посоката и да започнат възходящо движение през април, оставяйки зелените пари в стриктно следени пресечни точки на техническите индикатори. 

Мнозинството акули от Уолстрийт

вещаеха по-слаб долар още през януари.

Световната резервна валута обаче пое уверено нагоре и принуди спекулативните фондове да закриват спешно чисти къси доларови позиции за 30 млрд. долара.

Основният виновник беше растящата доходност на американските дългови книжа и очакванията за скорошно повишение на лихвите. Този ентусиазъм пресъхна през април и доларовият индекс падна с повече от 2% заради твърдото намерение на Федералния резерв да продължи политиката на парични стимули докато подемът на националното стопанство не стане безспорен и необратим., 

Една от мантрите за силата на долара е, че

щатският растеж ще е по-силен

от този на конкурентите

Основанията подкрепят прогнозите на "Пайн Бридж инвестмънтс" за бъдещо поскъпване на зелените пари: Вашингтон ваксинира ударно населението, изпреварвайки другите държави, което ще даде на американците предимство при възстановяването и ускоряване на дейността на бизнеса. Към това трябва да се прибавят още трилионните фискални стимули на Белия дом, паричната подкрепа на Федералния резерв и готовността му да остави за известно време инфлацията над 2% годишно.

Доходността на базовите десетгодишни американски облигации нарасна с над 80 базови пункта - до 1.77%, през март, което е

най-високото ниво отпреди пандемията.

В началото на седмицата годишната възвръщаемост беше 1.57 процента.

На 28 април, в очакване на поредното решение на Федералния резерв и след като администрацията на президента Байдън обяви програмата си за подпомагане на щатските домакинства със средства от увеличението на данъците на най-богатите американци, доходността отново се повиши до 1.64 процента. 

Според стратези на германската "Комерцбанк" положителни фундаментални данни за американското стопанство могат отново да подгреят подем на долара и песимистите не трябва да са прекалено ентусиазирани от априлския спад на валутата.

През седмицата беше огласена и новината, че през април доверието на щатските потребители в икономическата перспектива на страната (най-вече в растежа и пазара на труда) рязко е скочило и е с най-висока стойност от... февруари 2020 г.насам.

Не всички обаче са убедени, че САЩ ще продължат да вървят пред съперниците си. За "Джей Пи Моргън"

предимството на Америка ще се стопи веднага,

след като и другите държави напреднат с имунизациите и отворят стопанствата си през второто полугодие. Банковите експерти следят внимателно развитите икономики - еврозоната, Великобритания и Япония - и смятат, че еврото ще се засили съм зелените пари в средносрочен план. 

Налце са и първите признаци за началото на тази тенденция. Европейският съюз си е поставил амбициозната цел да ваксинира в рамките на следващите няколко месеца по-голямата част от населението. На икономическия фронт индексът за производствена активност на еврозоната през април показа по-силно от очакваното възстановяване. 

В резултат еврото се върна към подем и на 23 април проби ключовото ниво от 1.20 щ. долара и се изкачи до най-високата си котировка за последните почти два месеца от 1.2065 долара.

В началото на седмицата

единната европейска валута продължи нагоре

и изскочи над 1.21 долара - до 1.2117 долара за едно евро, а доларовият индекс падна под 91 пункта. Впоследствие търговията се успокои и котировките се върнаха малко под 1.21 долара за едно евро.  

Не липсват привърженици и на други парични единици. Сред фаворитите е австралийският долар, който се очаква да поскъпне в хода на възстановяването на китайското стопанство от пандемията и ръста на търсенето на суровини. 

В полезрението на "Абърдийн стандард инвестмънтс" пък са по-рисковите валути на развиващите се държави като бразилски реал, индийска рупия и колумбийско песо, които ще започнат да поскъпват след ускоряване на имунизацията на населението им и овладяване на пандемията. 

Надцененият долар

Междувременно, шумните противници на зелените пари продължават да предупреждават за насрещните ветрове по пътя им в дългосрочен план. 

За валутните анализатори на "Голдмън Сакс груп" американската валута все още е сериозно надценена и перспективата й в структурно отношение е отрицателна. 

 


Федералният резерв реши да си трае

На редовното си заседание, проведено на 27 и 28 април, Паричният комитет на Федералния резерв реши да остави "нещата" без променя. Целевият диапазон на лихвата по федералните фондове се запазва (поне засега) от нула до 0.25 процента. Той е в сила от март 2020 година. Не се променят и месечните покупки на облигации в размер на 120 млрд. щ. долара. 

Американските парични стратези взеха това решение, въпреки засилващата се икономика на САЩ, подобряващите се показатели на пазара на труда и на стопанската активност, както и все по-бързите темпове на ваксинация.

Председателят на щатската централна банка Джеръм Пауъл вече очерта трите стандарта, които трябва да бъдат постигнати преди да се вземе решение за повишение на лихвените проценти:

- 2% годишна инфлация, която да са остане на това или на малко по-високо равнище за определен период от време;

- дългосрочни инфлационни очаквания, фиксирани на 2%;

- достатъчно възстановен пазар на труда.

Засега американското стопанство все още не възстановило съкратените 8 млн. работни места от началото на пандемията. И макар ускорената имунизация да увеличава потенциала за икономически растеж, Федералният резерв подчертава, че подемът продължава да зависи от успешното управление на заразата.

На пресконференцията след края на съвещанието, Джеръм Пауъл заяви, че "възстановяването е по-бързо и по-мащабно от очакванията, но остава неравномерно и предстои още дълъг път докато приключи", а икономиката "е далеч от целевите параметри".


Facebook logo
Бъдете с нас и във