Банкеръ Daily

Пари и пазари

Будапеща иска пет години отсрочка и милиарди долари, за да подкрепи руското петролно ембарго

Унгария не може да подкрепи новия пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия, включващ и ембарго върху вноса на суров петрол, заяви навръх Гергьовден унгарският премиер Виктор Орбан. Според него предложението за забрана на руското черно злато ще има ефект на удар от "атомна бомба" върху унгарската икономика. Орбан добавя, че е готов да преговаря, ако има ново предложение, което отговаря на интересите на страната му. 

Европейската комисия представи в средата на седмицата най-мащабния набор от наказания срещу Москва след руското нахлуване в Украйна, но няколко държави се опасяват от последиците от ембаргото върху вноса на руски петрол. Най-засегнати от тези мерки ще са Унгария и Словакия, въпреки уверенията на дипломатите, че те ще получат отсрочка за отказ от суровината до края на 2023-а.

Орбан е коментирал за държавното радио, че на Будапеща ще й трябват пет години плюс огромни инвестиции в рафинериите и тръбопроводите, за да трансформира сегашната система, 65% от която е ангажирана и настроена да работи с руската суровина. И че година - година и половина не са достатъчни за нищо. Орбан задава и въпроса дали е достатъчно умно да се правят инвестиции в подобен размер за резултат след 4-5 години, след като войната в Украйна се води в момента. Той очаква да види ново предложение от Брюксел по темата.  

Орбан е казал още, че страната му няма да подкрепи и санкциите срещу главата на руската ортодоксална църква - патриарх Кирил, защото това е "въпрос на религиозна свобода". И е повторил за пореден път позицията на правителството да не изпраща оръжия за Украйна, защото те могат да станат цели на руски атаки в пограничните западни области на съседната държава, населени с етнически унгарци.  

Според последния проект на ЕК, Будапеща и Братислава ще бъдат изключени от планираното петролно ембарго срещу Русия до края на 2024-а, а Чешката република ще получи двугодишна отсрочка. За останалите страни членки на общността забраната влиза в сила в края на 2022-а. 

Всяка промяна или забавяне на този график ще облагодетелства регистрираната в Будапеща енергийна компания MOL Magyar Olaj-Es Gazipari (MOL), която контролира всечките рафинерии в Унгария и Словакия, обработващи основно руски суров петрол, коментират експерти от бранша. Печалбите от този процес вече са скочили десетократно през март заради колапса на цените на руското черно злато след бойкота на европейските и американските компании на руските петролни сортове. Полза ще извлече и полската енергийна компания PKN Orlen, защото тя контролира двете рафинерии на Чешката република.  

Засега нито Словакия нито Унгария са приели предложението на ЕС: Братислава иска отсрочка до края на 2025-а, а Будапеща - петгодишно изключване от санкционния режим и милиарди долари помощ, за да спре да ползва руската суровина.  

Междувременно, MOL се подготвя за орязване на руските потоци, включително като трупа резерви и търси доставки на черно злато от други производители чрез танкери, твърдят мениджърите на компанията. Преструктурирането на рафинериите за обработка на горива с неруски произход ще изискват огромни инвестиции, които никога няма да се възвърнат, посочва още MOL. Компанията отчете на 6 май скок на печалбата си през първото тримесечие. Нейните акции са най-печеливши сред конкурентите в Будапеща с 19% ръст от началото на годината срещу 17% загуба за базовия унгарски борсов индекс BUX.

Facebook logo
Бъдете с нас и във