Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БРОКЕРИТЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ЧАКАТ ЛЕГАЛИЗАЦИЯ

Около 12 000 брокери на недвижими имоти, работят нелегитимно в България, обявиха представители на Националното сдружение Недвижими имоти (НСНИ). За разлика от Западна Европа, у нас тази дейност не е регламентирана със специален закон. Бизнесът с недвижими имоти в България е изцяло в частни ръце и вместването му в законовите рамки не е лека задача. Няколко правителства отлагаха кардиналното разрешаване на проблема по различни причини. Това води и до загуби за държавата поради несъбраните приходи от данъци, твърди Христо Бойков - председател на Националното сдружение.
За да се разграничи от сивия сектор, НСНИ предвижда като първа стъпка към регламентиране на брокерския бизнес да се въведат професионални застраховки. В момента текат преговори между сдружението и застрахователна агенция за условията на бъдещата застраховка. Очаква се новият застрахователен продукт да се появи на пазара до един месец. Минималното покритие по нея ще е на стойността на недвижим имот от рода на боксониерите. При положение че брокерът не си е свършил добре работата или е укрил някои факти за имота, които са били от значение при сделката, купувачът ще може да се обърне към застрахователя за възстановяване на сумата.
Въпреки законовите неуредици пазарът на недвижими имоти в България е стабилен, заяви Христо Бойков. Най-устойчиви за момента остават наемите. В края на годината ще се проведе седмата поред Международна конференция на сдруженията на брокерите на недвижими имоти. София за първи път ще е домакин на международното събитие. Финансирането на конференцията ще се осъществява по няколко начина. Част от разходите ще се поеме от европейската асоциация на сдруженията на брокерите на недвижими имоти, друга част ще се попълни от таксата за участие, която се предвижда да бъде два пъти по-ниска за българските брокери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във